Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret karmelićanskih odgojitelja Europe
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Susret karmelićanskih odgojitelja Europe

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala, od 23. do 27. siječnja 2017. u Avili (CITeS) održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Irske, Francuske, Poljske, Austrije i Libanona te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Tema ovogodišnjeg susreta je bila „Najvažniji elementi karmelskog odgoja. Kako prenijeti karizmu mladima“. Predavač je bio o. Iain Matthew, OCD (Anglo-irska provincija), profesor na Teresianumu u Rimu.

U jutarnjem dijelu rasporeda slušali smo izlaganje predavača, a u popodnevnim satima razgovaralo se u jezičnim skupinama o pojedinim točkama dopodnevnog izlaganja. Predavač je na vrlo živahan i zanimljiv način pristupio izlaganju teme, oslonivši se gotovo isključivo na iskustvo i nauk sv. Ivan od Križa. Istaknuo je da Mistični naučitelj nudi odgovore na čežnje, očekivanja i traženja mladih. Ponajprije, sveti Ivan od Križa nudi svoje bogato iskustvo. On govori prvenstveno kao svjedok, a onda i kao učitelj. Svetac nije samo izvrstan pedagog, nego je prvenstveno mistagog, tj. onaj koji uvodi u iskustvo intimnosti s Bogom, pomaže čitateljima da i sami dođu do iskustva. Ivan daje odgovor na mnoga pitanja i rasvjetljuje nejasnoće u duhovnom hodu budući da piše i o onome što drugi autori duhovnosti samo djelomično dotiču ili uopće ne spominju. Snažno ističe da nam je Bog blizu, pa i onda kad nam se čini da nam je jako daleko. Svetac osobito ističe Božju inicijativu u duhovnom hodu i primat Božje ljubavi. Bog je prvi koji nam dolazi u susret, On nas je prvi ljubio i ne prestaje nas ljubiti unatoč našem možebitnom nemaru ili opiranju.

Drugi radni dan (24. siječnja) započeli smo euharistijkim slavljem, kojem je predsjedao generalni vikar Reda p. Agusti Borrell, u samostanu svetog Josipa, prvom samostanu koji je osnovala sveta Majka Terezija kad je počela obnovu Reda. U euharistijskom slavlju sudjelovale su i sestre karmelićanke iz istog samostana. U ovom samostanu žive i četiri redovnice iz Hrvatske: s. Edita Majić, s. Gabriela, s. Mihaela i s. Rafaela iz Splita.

Posljednjeg radnog dana u popodnevnim satima (26. 1.) posjetili smo karmelićanski samostan u Segoviji, gdje smo na grobu našeg svetoga oca Ivana od Križa slavili euharistiju. Nakon euharistijskog slavlja, o povijesti samostana i aktualnostima vezanim uz samostan govorio nam je p. Salvador Ros García. Zajednički smo prošetali samostanskim vrtom, odakle se pruža prekrasan pogled na utvrdu Alcazar, katedralu i stari grad. Nakon okrepe u blagovaonici samostana krenuli smo nazad u Avilu.

Susret odgojitelja završio je 27. siječnja sv. misom i doručkom. Bio je to još jedan susret na kojem smo mogli promišljati o svom identitetu i zadatku odgojitelja te dobiti nove poticaje za kvalitetniji rad. Ujedno smo mogli bolje upoznati jedni druge, razmijeniti mišljenja i obogatiti se iskustvima drugih.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.