Karmel Iz života Karmelskog Reda SUSRET EUROPSKIH KARMELSKIH BOGOSLOVA U FATIMI
Iz života Karmelskog Reda

SUSRET EUROPSKIH KARMELSKIH BOGOSLOVA U FATIMI

Europski susret karmelskih bogoslova, koji se održava svake tri godine, ove godine održan je u poznatom portugalskom marijanskom svetištu u Fatimi od 21. do 26. kolovoza. Iz Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa iz Zagreba smo krenuli petorica bogoslova predvođena provincijalom, o. Srećkom Rimcem. Po dolasku u Fatimu pridružila su nam se još dvojica bogoslova koji su došli iz Salamanke u Španjolskoj, gdje su bili na tečaju španjolskog jezika.

Put iz Zagreba bio je dinamičan i zanimljiv. U Arenzanu kod Genove u Italiji posjetili smo svetište Djeteta Isusa, u kojem smo izmolili večernje pohvale. Nastavili smo prema Francuskoj te smo stali u Lourdesu, gdje smo slavili misu i proveli nekoliko sati u molitvi i obilasku.

Po dolasku u Fatimu odmah smo osjetili bratsko gostoprimstvo i zajedništvo te zaboravili umor dugog puta od oko 2600 km. Smještaj i briga domaćina bili su na vrhunskoj razini, kao i program susreta koji se sastojao od predavanja i posjeta fatimskom svetištu i okolnim vjerskim znamenitostima.

Prva tri dana predavali su nam rektor svetišta o. Carlos Cabecinhas i voditeljica procesa beatifikacije službenice Božje sestre Lucije, vicepostulatorica s. Angela Coelho. Oni su nas proveli kroz temu događanja u vezi fatimskih ukazanja i svjedočenja vidioca s naglaskom na fatimsku poruku za Crkvu i cijeli svijet danas.

Zadnja dva dana predavao je general karmelskog reda o. Saverio Cannistrà, drugi generalni definitor našeg Reda o. Łukasz Kansy i drugi oci karmelićani. Teme su bile život u Karmelu, formacija bogoslova i pitanje tzv. drugog novicijata, u kojem bi zajedno u jednoj kući boravili svi bogoslovi Europe koji su završili redovito školovanje. Drugi novicijat bi trebao produbiti i obnoviti ciljanu karmelsku formaciju s fokusom na naše svece, osobito naše obnovitelje, Tereziju Avilsku i Ivana od Križa.

Značajne su bile i radionice u kojima su prema jezičnim grupama sudjelovali bogoslovi iz različitih provincija kako bi raspravljali i doprinijeli poboljšanju formacije i svakodnevnog života. Tijekom radionica bogoslovi su zajednički postavili niz pitanja ocu generalu, na koja je on kasnije tijekom predavanja odgovarao.

Susret je obogaćen izletom u Coimbru, gdje smo posjetili sestre karmelićanke u samostanu svete Terezije u kojem je živjela fatimska vidjelica s. Lucija, te posjetom bivšem karmelskom pustinjačkom samostanu.

Zadnji dan smo slavili misu kod sestara karmelićanki u samostanu svetog Josipa u Fatimi. Taj je bratski susret bio obilježen međusobnim upoznavanjem i pjesmom. Obogaćeni bratskim druženjem i bogatim duhovnim sadržajima, mnogo više ispunjeni nego umorni, vratili smo se sretno u Zagreb nakon kilometrima dugog ali duhovno vrijednog susreta, tijekom kojega smo sklopili i obnovili mnoga prijateljstva.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.