Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret braće karmelićana laika HKP sv. Josipa u Somboru
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Susret braće karmelićana laika HKP sv. Josipa u Somboru

Na susretu braće laika od 18. do 21. 10. u Somboru bili su br. Andrija, br. Stipo, br. Miroslav Marija, br. Boško i br. Vladimir. Susret je vodio o. Anto Knežević.

Na samome početku o. Anto je izrazio zadovoljstvo što nam je omogućeno okupiti se na susret braće. Također je izrazio žaljenje što ostala braća, br. Božidar, br. Josip i br. Nikola, nisu mogli sudjelovati na susretu. Rekao je da mu je jako drago što mu je povjereno da vodi ovaj susret, jer na osobit način cijeni poziv brata laika. To je zajednički i temeljni poziv svima nama koji smo se opredijelili za život u Karmelskoj obitelji.

Na prvom susretu o. Anto je naglasio važnost braće laika u Crkvi, zbog njihovog svjedočenja pred ljudima s kojima dolaze u dodir. U izlaganju je predstavio dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi, koji je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života. O. Anto je rekao kako bratsko zajedništvo treba zaživjeti među nama da bismo bili proroci za naše vrijeme. Druga tema koju je obradio je milosrđe. Budući da se nalazimo u izvanrednoj Godini milosrđa, potaknuo nas je na razmišljanje o potrebi da budemo jedni drugima dobrostivi i milosrdni. Osvrnuo se i na molitvu krunice božanskog Milosrđa, koju je Isus objavio preko sv. Faustine Kowalske.

U popodnevnim satima o. Stjepan, poglavar somborske zajednice, pokazao nam je obnovljeno krovište crkve. Proveli smo ugodno poslijepodne u razgovoru s prisutnim članovima zajednice.

Drugi dan o. Anto je, potaknut proglašenjem svetom Elizabete od Trojstva, govorio o njoj i njenim krepostima. Na popodnevnom susretu smo pogledali snimku emisije “Vidljivi tragovi”, u kojoj je o. Anto gostovao i govorio o sv. Tereziji Avilskoj. Nakon večernje molitve zaputili smo se kod župnika vlč. Josipa Pekanovića, koji nas je pozvao na večeru. Večerali smo fišpaprikaš koji je on sam pripravio.

Na predavanju trećeg dana o. Anto je govorio o važnosti kreposti za redovnički život. Posebno je obradio temeljne kreposti postojanosti, razboritosti, ustrajnosti, vjernosti, odlučnosti, umjerenosti i strpljivosti, kao i njihove suprotnosti. Naglasio je također važnost iskustva vjere, jer ako njega nema, redovnik se pretvara u najamnika. Navečer je došao i naš provincijal o. Srećko, te smo se svi zajedno okupili na rekreaciji somborske zajednice.

Četvrti dan o. provincijal nam je detaljno predstavio dokumentIdentitet i poslanje brata redovnika u Crkvi Kongregacije za ustanove posvećenog života. U razgovoru, braća su izrazila zahvalnost i zadovoljstvo što je voditelj susreta bio o. Anto. O. Srećko je predložio da o. Anto i ubuduće bude zadužen za vođenje susreta braće laika, što je o. Anto s radošću prihvatio. Poslijepodne smo bili na šetnji gradom.

Svaki dan susreta molili smo časoslov sa somborskom zajednicom, a navečer smo u crkvi predmolili krunicu te posluživali na misi.

Zahvalni smo dragome Bogu koji nam je darovao ovo vrijeme posebnog zajedništva, o. Anti koji je vodio susret, te somborskoj zajednici koja nam je iskazala svu bratsku gostoljubivost.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.