Vjera Meditacije Stupnjevi savršenstva
Meditacije Vjera

Stupnjevi savršenstva

 1. Ne činiti grijeha ni za što na svijetu, ni lakoga grijeha svijedno, ni nesavršenosti hotimično.
 2. Nastojati hodati u prisutnosti Božjoj, ili stvarnoj ili zamišljenoj ili u ujedinjenju, kako se slaže primjereno djelima.
 3. Ne činiti ništa ili izgovarati značajnioje riječi što ne bi rekao ili učinio Isus, kad bi se našao u stanju u kojem se ja nalazim i kad bi bio dobi i zdravlja što ih ja imam.
 4. Nastoj u svim stvarima oko veće časti i slave Božje.
 5. Zbog nikakvog posla ne propusti mislenu molitvu, koja je hrana duši.
 6. Ne propusti ispit savjesti zbog zauzetosti, a za svaki propust učini kakvu pokoru.
 7. Veoma žalim svako izgubljeno vrijeme, to jest vrijeme koje ti prolazi a da ne ljubiš Boga.
 8. U svim stvarima, visokim i niskim, imaj za cilj Boga, jer bez toga nećeš rasti u savršenosti ni u zaslugama.
 9. Nikada ne uzmanjkati na molitvi, i kad naiđeš na smetnju i teškoću, sa svim tim ustraj u njoj, jer Bog mnogo cijeni što imaš u svojoj duši, a to se ne dokazuje lakoćom ni užitkom.
 10. Odaberi uvijek najniže mjesto i najnižu službu na nebu i na zemlji.
 11. Nikad se ne uplići u ono što nije naloženo, niti se o čemu prepiri, ma imao i pravo. A u onom što ti je povjerio, ako ti – kako kaže – dadu nogu, ne odupri se, da se ne bi koji prevarili u tom, misleći da su dužni učiniti ono na što ih, ako dobro promisle, nitko ne sili.
 12. O tuđim stvarima, bilo dobrima bilo zlima, nikad ne vodi računa, jer osim opasnosti koju imaš da sagriješiš. To je uzrok rastresenosti i malog duha.
 13. Nastoj se uvijek ispovijediti s veliko spoznajom svoje bijede, te jasno i čisto.
 14. Kad u tvojoj dužnosti i službi nadođu teške i dosadne prilike, nemoj tad klonuti u njima, jer neće uvijek biti tako, i Bog će, koji u pravilu kuša praveći teškoće, malo po malo učiniti da se osjeti dobro i dobitak.
 15. Uvijek misli da sve u tvojoj prošlosti, i sreća i nesreća, dolazi od Boga, zato da te prva ne uznese ni druga ne poništi.
 16. Uvijek se sjećaj da nisi došao za drugo nego da budeš svet, i tako dopusti da u tvojoj duši zavlada samo ono što upućuje na svetost.
 17. Uvijek budi prijatelj toga da radije drugima udovoljavaš nego sebi samome, i tako nećeš imati zavisti ni prisvajanja s obzirom na bližnjega. To se podrazumijeva za ono što spada na savršenost, jer Bog veoma negoduje protiv onih koji ne daju prednosti onome što se Njemu sviđa pred onimšto se sviđa ljudima.

Samom Bogu čast i slava!

Piše: Sv. Ivan od Križa, karmelićanin, naučitelj crkve

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.