Vjera Meditacije Stres, obaveze, prezauzetost – molitva?
Meditacije Vjera

Stres, obaveze, prezauzetost – molitva?

Možda je za vama kaotičan tjedan.Možda posustajete i molite se: “Gospodine, pomozi da preživim ovaj tjedan.” I odjednom je jasno da je naš duhovni život tako tijesno povezan sa stresom. Uostalom, mislim da baš ne znamo razlikovati vrste zadaća. Nešto se može učiniti samo organizacijom i dobrim vođenjem posla. A ostalo? Treba jasno reći – to se mora rješavati molitvom. Katkad pokušavamo probleme koji se daju riješiti samo dobrom organizacijom, riješiti bijegom u molitvu. A opet, one probleme koji se daju riješiti samo molitvom i postom pokušavamo riješiti organizacijom. Kad nas posao nadvlada, kada nas pritisnu brige, kada nas progoni problem, a mi za nj ne nalazimo organizacijsko rješenje, onda, vrijedi zlatno pravilo: “Rješenje problema nije rješenje problema.” Rješenje problema je Isus. Ako više ne gledam svoje jade i probleme, nego svoj pogled usmjerim na Isusa, onda se sve što me muči pokazuje u sasvim drugom svjetlu. Pitanje stresa je dakle ujedno i duhovno pitanje. Martin Luther je to ovako formulirao: “Kada je preda mnom dan u kome me čeka mnogo obveza, znam da tog dana moram mnogo više moliti.”

Kako se čuvati pretjerivanja u radu

Evo ključa: Bog želi upravljati vašim životom i želi ga dovesti do procvata. Potraga za ispunjenim životom završena je kad čovjek uvidi da Bog nadzire njegov život. On ima plan za naš život, ne mali plan, nego sveobuhvatni, velik plan. Preduvjet je da tražimo Božju blizinu jer ćemo tada naći novo nadahnuće i radost.

Kad nas u tim okolnostima snađu stres i prezaposlenost, tad je to tek faza našeg života u kojoj Bog: 1) čeka s odgovorom na neko pitanje; 2) pokazuje da se trebamo preusmjeriti jer radimo ono što nije naš posao; 3) želi nas još više voditi; 4) želi proširiti naše mogućnosti; 5) želi nas provjeriti.

Što se može učiniti u takvoj fazi?

  1. MOLITE SE – “Bože, želim da se u mom životu dogodi Tvoja volja.” Mnogo se unutrašnjeg stresa dogodi kada čovjek nije spreman moliti ovu molitvu. Nije spreman učiniti taj prvi korak. On točno zna što želi, ali mu Bog stoji na putu. Molitva pak nije način da se vrši naša volja. Želim se poslužiti primjerom: čovjek sjedi u čamcu, bliži se obali i baci sidro, sidro se ukopava u dno. Kad uhvati uže sidra da se približi obali, dolazi li obala k njemu ili se on približava njoj?

Dakako, čamac se približava obali! Tako je i s molitvom. Kroz molitvu ne približava se Bog nama, nego se mi približavamo Bogu i naša volja postaje sličnija Njegovoj.
Molite se da možete biti otvoreni za Božju volju i da je želite ispuniti. Molite se da usprkos stresu možete čuti Božji glas i u oluji.

  1. SLUŠATI I POSLUŠATI – Ako se molite, očekujte promjene. Mnogo je ljudi koji su nesretni jer imaju skriveni grijeh. Ne žive ispravno i dosljedno, i to im je jasno. Budući da ne slušaju Boga, ne doživljavaju Njegovu silu u svom životu. Ne čuju Božju poruku, jer su daleko od Njega. Sve dok ne poslušamo Boga, ne možemo mu se približiti jer se zbog svoje krivice bojimo Njegove blizine. Uzmite vremena da pretražite savjest i nazovete grijeh u svom životu pravim imenom.
  2. PLATITI CIJENU – Nakon molitve i spremnosti na poslušnost vrijeme je da se upitate jeste li spremni na žrtvu? Nema dosljednoga kršćanskog života bez žrtve. Ni Isus nije mogao ispuniti svoju zadaću bez križa. I u vašem životu katkad će doći do točke kad ćete morati djelovati samozatajno i platiti cijenu. Možda je stres kroz koji sada prolazite cijena koju morate platiti za novu snagu. Vjerujte Bogu. On je s vama.
  3. IZDRŽATI  – Ostanite “kod Boga”. Ne odustajte. Sada još trebate strpljivost. Pred vama su nova snaga i nova radost. I dalje vjerujte Bogu. Ne odustajte. Katkad se Bog čini sporim, ali je uvijek dosljedan. Vaš život se razvija upravo onako kako je Bog zacrtao. Odakle mi sigurnost da je to stvarnost? Pa Bog je to obećao! U Izrekama 3,6 piše: “Misli na nj (Boga) na svim svojim putovima, i on će ispraviti tvoje staze.” Psalam 32,8 : “Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, savjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom.” Psalam 139,16: “Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.” Izaija 46,3-4: “Ja sam vas ponio tek što se rodiste, i nosio vas od krila materina. Do starosti vaše ja ću ostati isti, do vaših sjedina podupirat ću vas. To sam činio, nosit ću vas i dalje, pomagati vas, izbavljati.”

Najveća snaga koju čovjek može imati je stav zahvalnosti i slavljenja dok s Bogom ide svojim putem.

Preuzeto sa: bitno.net i iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”

Uredio: prof.dr.med.Robert Semnic

Photo: prof.dr.med.Robert Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.