Vjera Meditacije Što smo čuli iz prispodobe o bogatašu i Lazaru?
Meditacije Vjera

Što smo čuli iz prispodobe o bogatašu i Lazaru?

Isus nas uči da su  i raj i pakao realni kao što to navode i apostoli Pavao, Petar, Ivan, Juda te pisac poslanice Hebrejima. Biblija jasno izražava gdje će svaki čovjek, koji je živjeo na zemlji, provesti vječnost. Kao i bogataš, neki od ljudi žive u uvjerenju da je sve u redu sa njihovom dušom no i oni mogu čuti teške reči izrečene u Mt 7,23: „Ne poznajem vas, odlazite od mene bezbožnici“. Prispodoba naglašava činjenicu, da kad se pređe prag smrti, nastupa definitivno stanje – više nema dodatnih šansi. Prelazimo u stanje vječnosti (2 Kor 5,8, Lk 23,43, Fil 1,23) i to svako prema svojim opredjeljenjima – vjernici i nevjernici. Treba uočiti da bogataš nije molio da njegova braća mole za to da se on oslobodi od muka. On naime vrlo dobro zna gdje je i zna zašto je tu. Osobe u paklu su savršeno svjesne propuštenih prilika, upoznate sa odbacivanjem Evanđelja,  njegovih poruka i glasa savjesti. Bogataši imaju moć da odvoje neku osobu od Boga više nego druge okolnosti iz života. Naravno nije nemoguće da i bogati zasluže raj (mnogi heroji u Bibliji su bili bogati) ali je Biblija jasna u izričaju da je to vrlo teško (Mt 19,23, Mk 10,23, Lk 18,24).

Pravi sledbenici Kristovi neće biti indeferentni na prisustvo siromaha u svojoj blizini. Boga vređa zanemarivanje siromašnih (Mudre izreke 17,5, 22,9,  29,7,  31,8) a Krist daje jasne smjernice ”Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.« (Mt 25,35). Drugi će nas prepoznati po našim plodovima. Prisustvo Duha Svetoga u našim srcima će uticati na to kako živimo I što radimo.

Abrahamove riječi o “Mojsiju i prorocima” u 29. i 31. retku  potvrđuju da Riječ božija ima snagu da preobrati nevjeru u vjeru (Heb 4,12 , 1Pt 1,23). S druge strane, Biblija nam pomaže da shvatimo da Božija djeca, kao i Lazar, mogu patiti na zemlji a patnja predstavlja jednu od mnogih tragičnih posljedica življenja u griješnom i palom svijetu.

Naš zemaljski put je iznimno kratak. Možda je najvažnije pitanje ove prispodobe: “Kakav je naš odnos sa Kristom?” ”Što će nam koristiti ako sav svijet steknemo, a životu svom naudimo? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj?” (Mt 16,26, Mk 8,36). I prema apostolu Ivanu Tko ima Sina, ima život;  tko nema Sina Božjega, nema života” (1 Iv 5,11). Ako se ukrcaš na vlak nevjere, onda ćeš i dospjeti i na njeno odredište.

Izvor: gotquestions.org

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.