Vjera Meditacije Što smo čuli iz prispodobe o bogatašu i Lazaru?
Meditacije Vjera

Što smo čuli iz prispodobe o bogatašu i Lazaru?

Isus nas uči da su  i raj i pakao realni kao što to navode i apostoli Pavao, Petar, Ivan, Juda te pisac poslanice Hebrejima. Biblija jasno izražava gdje će svaki čovjek, koji je živjeo na zemlji, provesti vječnost. Kao i bogataš, neki od ljudi žive u uvjerenju da je sve u redu sa njihovom dušom no i oni mogu čuti teške reči izrečene u Mt 7,23: „Ne poznajem vas, odlazite od mene bezbožnici“. Prispodoba naglašava činjenicu, da kad se pređe prag smrti, nastupa definitivno stanje – više nema dodatnih šansi. Prelazimo u stanje vječnosti (2 Kor 5,8, Lk 23,43, Fil 1,23) i to svako prema svojim opredjeljenjima – vjernici i nevjernici. Treba uočiti da bogataš nije molio da njegova braća mole za to da se on oslobodi od muka. On naime vrlo dobro zna gdje je i zna zašto je tu. Osobe u paklu su savršeno svjesne propuštenih prilika, upoznate sa odbacivanjem Evanđelja,  njegovih poruka i glasa savjesti. Bogataši imaju moć da odvoje neku osobu od Boga više nego druge okolnosti iz života. Naravno nije nemoguće da i bogati zasluže raj (mnogi heroji u Bibliji su bili bogati) ali je Biblija jasna u izričaju da je to vrlo teško (Mt 19,23, Mk 10,23, Lk 18,24).

Pravi sledbenici Kristovi neće biti indeferentni na prisustvo siromaha u svojoj blizini. Boga vređa zanemarivanje siromašnih (Mudre izreke 17,5, 22,9,  29,7,  31,8) a Krist daje jasne smjernice ”Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.« (Mt 25,35). Drugi će nas prepoznati po našim plodovima. Prisustvo Duha Svetoga u našim srcima će uticati na to kako živimo I što radimo.

Abrahamove riječi o “Mojsiju i prorocima” u 29. i 31. retku  potvrđuju da Riječ božija ima snagu da preobrati nevjeru u vjeru (Heb 4,12 , 1Pt 1,23). S druge strane, Biblija nam pomaže da shvatimo da Božija djeca, kao i Lazar, mogu patiti na zemlji a patnja predstavlja jednu od mnogih tragičnih posljedica življenja u griješnom i palom svijetu.

Naš zemaljski put je iznimno kratak. Možda je najvažnije pitanje ove prispodobe: “Kakav je naš odnos sa Kristom?” ”Što će nam koristiti ako sav svijet steknemo, a životu svom naudimo? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj?” (Mt 16,26, Mk 8,36). I prema apostolu Ivanu Tko ima Sina, ima život;  tko nema Sina Božjega, nema života” (1 Iv 5,11). Ako se ukrcaš na vlak nevjere, onda ćeš i dospjeti i na njeno odredište.

Izvor: gotquestions.org

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.