Vjera Meditacije Što je Isus pisao po tlu kada su mu doveli ženu zatečenu u preljubu?
Meditacije Vjera

Što je Isus pisao po tlu kada su mu doveli ženu zatečenu u preljubu?

Za ovaj događaj je važan redak iz Jeremije 17,13: “Jahve, nado Izraela, svi koji te ostave postidjet će se, koji se odmetnu od tebe bit će u prah upisani, jer ostaviše izvor žive vode”.

 Ne zna se točno što je Isus pisao ali evo nekoliko hipoteza i pojašnjenja koja idu uz njih:

 -Isus je mogao pisati 10 Zapovijedi jer bi tada tužioci uvidjeli da su prekršili zakon. Naime iako je za preljubu predviđena smrtna kazna kamenovanjem, 9. zapovijed kaže “Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga”. Zakon je predviđao da se prilikom sumnje na preljubu, i muškarac i žena zajedno optuže i dovedu ispred hrama, što ovdje nije bio slučaj – dakle namjerno je prekršen zakon. Drugo, svećenik koji je vodio proces se trebao sagnuti i napisati na tlu, koji je to zakon prekršen kao i imena optuženih. Isus je činom pisanja ukazao na to što je propušteno učini u jednom pravičnom procesu.  Treće, nisu se pojavili svjedoci koji bi potvrdili optužbu. Interesantnu hipotezu o mogućoj sudbni žene je dala Julie Barrier: što je to ovu ženu nagnalo da učini preljubu? Ona je sigurno znala da je to prekršaj 7. Zapovjedi i da za to prijeti strašna kazna (žrtva kod kamenovanja trpi teške bolove, naposljetku gubi svijest i umire usljed iskrvarenja). No kakav je njen život mogao biti? Djevojčice su se ženile sa 12 godina i to u okviru šire rodbine, na primjer za svog ujaka. Žene su bile skrivene od javnosti do punoljetstva. Sinovi su nosili očevo ime i kasnije se starali za oca. Žene nisu imale gotovo nikakva prava i smatrala su se svojinom. Možda otac svojedobno nije htio prihvatiti ovu ženu kao svoju ćerku, već je htio sina. Možda je njen suprug bio agresivan prema njoj i tukao je. Možda je ona učinila preljubu sa onim koga je stvarno voljela, koji je s njom ljudski razgovarao, moždao joj rekao da je voli i da mu je žao što ona mora da se uda za nekoga koga ne voli. Naravno njen čin ne opravdava kršenje zapovijedi vezane za preljubu. Isus zna zapovijedi i postupa samilosno jer zna da oni koji se nalaze zarobljeni u teškom grijehu nisu i bez nade. I oni mogu biti otkupljeni. I žena i tužioci trebaju oproštenje, obraćenje i nadu. Isus im je sve to ponudio.

-mogao je pisati 7. zapovijed pri čemu pod preljubom Isus ne smatra samo fizički čin već je i mentalna preljuba grijeh a tome su više bili podložni oženjeni, stariji muškarci.

-u pitanju su mogli biti grijesi specifični za same tužioce. Sveukupno uzevši bila je jasna hipokrizija tužioca s obzirom da su svi napustili mjesto gdje je bila žena jer prema židovskom zakonu nije smio optuživati onaj koji je imao isti grijeh.

– kada su tužioci otišli i kada je ostala sama žena, Isus je mogao napisati samo jednu riječ “Oprošteno”. Iako je tu riječ mogao obrisati On ili kasnije vjetar ili slučajni prolaznici – njeni grijesi su bili otpušteni.

 Izvori: christianity.stackexchange.com; www.faithgateway.com; www.preachitteachit.org /Julie Barrier/

Slika: weheartit.com

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.