Karmel Iz života Karmelskog Reda Sretna i blagoslovljena svetkovina Majke Božje Karmelska
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sretna i blagoslovljena svetkovina Majke Božje Karmelska

Preslavna Djevice , Kraljice Anđela, uresu i diko Karmela i majko svih Karmelićana, Marijo. Zahvaljujem ti na osobitoj milosti što si me primila u broj svojih sretnih službenika i sinova kada sam stupio /stupila u Karmelski Svjetovni red.
Tebi se prikazujem, tebi darivam svoje srce i posve se posvećujem tvojoj službi .
Evo me zaodjenuta odjećom tvojom, znakom naklonosti tvoje prema meni, i osobite privrženosti moje tebi, velikoj Kraljici neba i zemlje.

Ponizno te molim,da užežeš u moje srce iskru one svete ljubavi kojom je gorio sv. Šimun Štock, koga si s neba milostivo obdarila svetim škapularom.Ovo mi je jedina želja da tebe sada i uvijek žarko ljubim.
Željela bih da imam tisuću srdaca da te mogu dostojno ljubiti.

O Marijo , karmelski pokoju
Darivam ti srce i dušu svoju.

Draga braćo i sestre u Kristu,

Sretnu i blagoslovljenu Svetkovinu Gospe Karmelske naše majke, zagovornice , posrednice i pomoćnice naše želimo svoj braći sestrama u svim staležima.

U ime
Ćlanova Karmelskog Svjetovnog reda Sombor
s. Marijana od Kraljice Karmela /Karmela Malenić /

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.