Karmel Središnja proslava Godine posvećenog života za redovnike i redovnice u Republici Srbiji
Karmel Kultura

Središnja proslava Godine posvećenog života za redovnike i redovnice u Republici Srbiji

Karmel u Somboru je 16. rujna 2015., na zemaljski rođendan sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, bio mjesto središnje proslave Godine posvećenoga života za Bogu posvećene osobe koje svoje poslanje vrše u Republici Srbiji. Inicijator ovog događaja bio je nadbiskup beogradski i metropolit mons. Stanislav Hočevar, koji je i sam redovnik salezijanac.

Zašto baš Sombor i Karmel? Upravo zbog sluge Božjega o. Gerarda, čiji zemni ostaci počivaju u karmelićanskoj crkvi u Somboru. Otac nadbiskup htio je među biskupima i redovnicima probuditi svijest o tome da katolička Crkva u Srbiji ima kandidata za oltar, približiti lik o. Gerarda i senzibilizirati sve na promicanje štovanja sluge Božjega.

Isto tako, ove godine karmelski red ima milost slaviti veliki jubilej: 500 godina od rođenja svete Terezije od Isusa (Avilske), crkvene naučiteljice, prve žene koja je dobila naslov naučitelja Crkve. Somborski karmel i subotička katedrala u prvoj polovici ove godine imali su privilegij iskazati štovanje relikviji njenog stopala, a na putu za Bugarsku možemo reći da je sveta Terezija, po relikviji svoga stopala, ″prošetala″ gotovo po cijeloj Srbiji. I to su bili ključni razlozi da se ova proslava odvija u karmelu u Somboru.

Ovome slavlju, uz nadbiskupa Hočevara, prisustvovao je i nuncij u Republici Srbiji, mons. Orlando Antonini (koji krajem rujna završava službu nuncija u Srbiji), kao i svi biskupi katoličke Crkve u Srbiji: subotički biskup mons. Ivan Penzeš, zrenjaninski biskup mons. Ladislav Nemet, koji je također redovnik iz Družbe Božje Riječi (Societas Verbi Divini, kratica SVD, kolokvijalno ″verbiti″), srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, te apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori mons. Đuro Džudžar.

Bila je tu većina redovnika i redovnica – članova čak sedamnaest različitih zajednica, družbi ili provincija, kao i nekoliko dijecezanskih svećenika u pratnji biskupa, a bili su i gosti iz Srpske Pravoslavne Crkve: nastojatelj manastira Kovilj, jeromonah otac Isihije Rogić, te jedan od paroha somborskog namesništva SPC otac Srđan Perić. Sveukupno stotinjak ljudi.

Neizostavnu ulogu imali su i naš provincijal o. Srećko Rimac, koji je pozdravio goste na početku susreta i zatim održao predavanje na temu ″Sveta Terezija i mi danas″, te o. Mato Miloš, vicepostulator kauze sl. Božjega o. Gerarda, koji je vodio brigu o liturgiji i održao predavanje na temu ″Sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić: bogatstvo naše mjesne Crkve″.

Slavlje je započelo mogućnošću za sakrament pomirenja, glazbenim točkama flautistkinje Daliborke Malenić i orguljašice Marine Kovačić, zatim molitvom Srednjeg časa i pozdravima domaćina i inicijatora susreta. Uslijedila su spomenuta predavanja s mogućnošću pitanja, komentara i rasprava. Potom je uslijedila kratka stanka, koju su ispunili pjevanjem članovi Ekumenskog mješovitog zbora iz Beograda. Oni su pjevali i na svetoj misi, koju je predslavio gospodin nuncij uz koncelebraciju svih biskupa, oca provincijala i još dvadesetak svećenika. Misa je slavljena na latinskom jeziku, dok su čitanja bila višejezična. Na kraju svete mise molilo se na grobu o. Gerarda.

Nakon misnog slavlja uslijedila je agape pod šatorom u samostanskom dvorištu, za vrijeme koje je bilo kratko predstavljanje redovničkih zajednica te su se čule neke inicijative koje bi vodile poboljšanju povezanosti redovnika i redovnica u Republici Srbiji.

Na kraju svega, u crkvi je bio upriličen scenski prikaz iz života o. Gerarda koji je priredila gospođa Marija Šeremešić u suradnji s mladima iz Bačkog Monoštora. Čuli smo i svjedočanstva o ozdravljenjima po zagovoru sluge Božjega, a o. Mato je izrekao još nekoliko poticajnih svjedočanstava iz života o. Gerarda. Susret smo završili stavljajući se molitvom pod Marijinu obranu.

Ovakav susret ne bi bilo moguće organizirati da somborskoj redovničkoj zajednici nisu pritekli u pomoć drugi. Bez prisutnosti naših bogoslova iz Zagreba, braće Tihe, Joška, Krešimira Josipa i Danijela Marije, liturgijski dio i druge stvari ne bi mogli biti pokriveni. Važnu ulogu odigrali su i vjernici laici koji su vodili brigu o povjerenim im dužnostima i pomogli svojim darovima.

Zahvaljujemo i parking servisu grada Sombora koji je, na našu zamolbu i poticaj ljudi iz gradskoga poglavarstva, izašao u susret besplatnim parkirnim mjestima za naše goste, kao i policiji koja je bdjela nad ovim susretom da sve prođe bez problema. Susret je i medijski popraćen na lokalnom radiju i TV Vojvodina.

Grad Sombor i osobito naša mala zajednica, kao i Hrvatska karmelska provincija sv. Oca Josipa, mogu biti ponosni što su bili mjesto odigravanja jednog ovakvog događaja. Bogu hvala za sve!

Izvor: www.karmel.hr

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.