Vjera Papa govori ‘Srce navezano na novac je idolopokloničko’
Papa govori Vjera

‘Srce navezano na novac je idolopokloničko’

Ljudi ne opraštaju svećeniku koji je navezan na novac, a Gospodin je taj koji nam daje milost kršćanskog siromaštva – Papina je poruka s jutrošnje mise u Domu sveta Marta. U današnjem evanđelju – nastavio je – Isus tjera mjenjače novca iz Hrama, koji su od Doma Božjega, mjesta molitve, načinili „pećinu razbojničku“. Gospodin želi da shvatimo gdje je sjeme Antikrista, sjeme neprijatelja, sjeme koje nagriza njegovo Kraljevstvo: navezanost na novac. Srce navezano na novac je idolopokloničko – istaknuo je Sveti Otac te dodao: Isus kaže kako se ne može služiti dvojici gospodara: Bogu i novcu. Novac je neka vrsta anti-boga. No mi možemo birati:

Kuća Gospodnja je dom molitve. Susret s Gospodinom je susret s Bogom ljubavi. A novac je gospodar koji može uništiti naše živote te nas natjerati da živimo pokvareno, bez sreće, bez radosti služenja pravomu Bogu, koji nam jedini može darovati istinsku radost. Riječ je o osobnom izboru – kazao je Papa te je upitao prisutne: Kakav je vaš stav prema novcu? Jeste li i vi navezani na novac?

Sveti Otac je potom rekao kako je narod spreman oprostiti tolike pogreške i grijehe svećenika, ali dva ne mogu oprostiti: navezanost na novac i zlostavljanje ljudi, zlostavljanje vjernika: te stvari narod Božji ne probavlja, ne oprašta. Ostale slabosti i grijehe, vjernik nastoji opravdati govoreći: „nije to dobro, ali i on je samo čovjek“.

Žalosno je vidjeti svećenika – nastavio je Papa – koji je na kraju svoga života, u agoniji, u komi, a njegova rodbina stoji tamo poput lešinara i gleda što mogu ponijeti sa sobom. Učinimo ovo zadovoljstvo Gospodinu: istinski ispit naše savjesti. Ili je Gospodin moj gospodar ili je to kumir novca! Neka Gospodin svima nama udijeli milost kršćanskog siromaštva – zaključio je na kraju svoje propovijedi papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: www.pixabay.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.