Vjera Meditacije Spiritizam i okultne prakse (3)
Meditacije Vjera

Spiritizam i okultne prakse (3)

Oduvijek je čovjek želio saznati i doživjeti nešto viđe nego što mu je u normalnim okolnostima moguće. Adam i Eva su bili u sličnom iskušenju. Obećanje koje je njima tada dano odjekuje sve do današnjih dana. Iako se čovjek već mnogo puta uvjerio da svi pokušaji vode u katastrofe, svaki novi naraštaj pokušava ponovo prekoračiti granice koje nam je Bog postavio i traži putove s kojima bi našao neko svoje ”božanstvo”. To je očito u današnjem vrijemenu kad se čovjek ”oslobodio” od vanjskih svjetonazorskih i religioznih formi i propisa pri čemu je ponuda okultnih i spiritualnih praksi velika. Čovjek se ne zadovoljava poznatim objavama – on želi tražiti i naći nešto novo, ”moderno”. Okultni pokušaji fasciniraju upravo zato jer je pojedinac usamljen, bez orijentacije i autoriteta, bez  zdravih emocionalnih veza i doživljaja. Posebno je mladež suočena sa ovim fenomenom jer je ona, iz psiholoških razloga, u traženju svoga identiteta prinuđena pronaći svoj vlastiti put i stoga pravi distancu prema roditeljskim i građanskim nazorima.  U okultne prakse, koje su naročito popularne među mladima, spadaju: 1) Okultni-psihički automatizmi kao što su micanje čaše, automatsko sricanje ili pisanje, pomicanje stola, ouija spiritistička tabla, korišćenje viska i čarobnih štapića, kristalne kugle; 2) Horoskop, čitanje iz dlana, čitanje iz različitih magisjkih predmeta, tarot karte; 3) Magijska praksa 4) Spiritizam 5) Sotonski kultovi

            Spiritizam se bazira na vjerovanju da ljudska duša ili barem jedan njezin dio egzistira kao individuum i nakon tjelesne smrti  te da sa mrtvim može stupiti u kontakt uz pomoć nekih tehnika ili medija (osoba). Spiritizam se kao pokret javio 1848. kad su se u kući jednog farmera u SAD čula neobjašnjiva kucanja koja su imala svoj sustav a koja su protumačena kao komunikacija duha čovjeka koji je u toj kući bio ubijen. Tadašnje socijalne i ekonomske promjene koje je prouzrokovala industrijska revolucija, olakšale su prihvatanje ovih ideja. Fascinacija spiritizmom je obuhvatala konačni ”dokaz” u prilog besmrtnosti ljudske duše a ”objave” duhova su najavljivale novi svijet u kojem neće biti robova, rata i u kojem postoji ravnopravnost žena i muškaraca. Duhovno je spiritiziam  bio pripravljen preko mesmerizma koji je dobio naziv po njemačkom liječniku Franzu Mesmeru koji je ustanovio da hiptnotizirani ljudi mogu čitati zatvorena pisma, predviđati događaje i slično. Bio je to dokaz za njega da duša egzistira neovisno o tijelu.

            Somanbulno stanje u mesmerizmu se danas javlja kao ”trans”, ”sposobnost duhovnog putovanja ili gledanja”, ”duhovnog osjećanja” – osobina koje posjeduje medij, posrednjik između vidljivog i nevidljivog svijeta. On preko automatskog pisanja ili ”trans-govora” prenosi objave mrtvih. S vremenom se povećao sadržaj fenomena: kucanje, kretanje, levitacija predmeta, neposredni glasovi i glazba, objave na voštanim pločama, svijetle pojave kao i materijalizacija određenih pojava. Danas se u kontakt s duhovima stupa najčešće uz pomoć pomicanja čaše nad slovima abecede ili pisaćeg stolića za koji je pričvršćena olovka čime se omogućuje pisanje. Neki su pokušali i znanstveno dokazati ovu komunikaciju, snimajući je na kasete ili putem videorekordera.

            Spiritizam se danas najviše prakticira u privatnim kružocima. U Europi postoji više spiritualističkih pokreta od kojih su se neki organizirali i u crkve.

            Jedan od modernih oblika spiritizma je channeling koji je nastao u SAD a zatim je stigao i u Europu. Channel (=kanal) je osoba koja tvrdi da preko njih govore duhovna bića u cilju pomoći ljudima.

            U interpretaciji spiritualnih fenomena  može biti prijevara gdje organizator želi pridobiti osobe, stvoriti ”okultno ozračje”. Može se raditi o samoprijevari nazočnih članova jer svaki pojedinac želi doživjeti nešto posebno pa interpretira neke prirodne i neznatne događaje kao znak mrtvih, odnonos duhova. Micanje čaše ili stolića se može objasniti animističkom teorijom tj. psiho-automatskim mehanizmom. Misli, čežnje, želje, strah se izražavaju na taj način  da nazočni podsvjesno pomeraju (guraju) stolić u željenom pravcu. Podsvjesne misli mogu u transu biti doživljene kao nešto ”tuđe” te se objavljivati preko automatskog pisanja ili govora promijenjenim glasom. U svijesnom stanju  mediji ponekad stvarno ne znaju što su govorili tijekom seanse. Parapsihološka teza – ukoliko su neke pojave neobjašnjive, čovjekova parapsihološka sposobnost koja nije kod svakog podjednako razvijena i nije pod svjesnom kontrolom mozga. Spiritistička teza zastupa  mišljenje da su svi fenomeni manifestacije nekog duha kojemu medij služi kao sredstvo uspostave kontakta. Demonološka teorija kaže da su uzroci pojava zli duhovi, demoni ili pak sam sotona kao i osobe koji žele na taj način zavesti čovjeka i odvući ga od Boga. Predstavnici ove teorije tvrde da će svi oni koji se bave ovim praksama postati plijenom sotone jer je Bog zabranio takve čine (Pnz 18, 9-14).

Uredio: prof.dr.med.Robert Semnic

Izvor: Roman Miz – “Od Boga do sotone”. Subotica 1999

Fotografije su preuzete sa: wildernessseasons.blogspot.rs; www.faena.com; wikipedia; www.les-esprits.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.