Vjera Papa govori Spasenje dolazi od Boga a ne od moći i novca
Papa govori Vjera

Spasenje dolazi od Boga a ne od moći i novca

Božje spasenje ne dolazi od moći ili novca, ni od klerikalnih ili političkih saveza, već od malih i jednostavnih stvari – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Spasenje dolazi od jednostavnoga Božjega djelovanja

Današnja misna čitanja govore o srdžbi: srdi se gubavac Naaman, koji zahtijeva da ga Elizej izliječi od gube, ali prihvaća jednostavnost ozdravljenja. Srde se Nazarećani na Isusove riječi. Srdžba je dakle uperena protiv Božjega plana spasenja koji nije po našem naumu, ne podudara se s našim poimanjem spasenja. Isus osjeća „prijezir“ zakonoznanaca koji spasenje traže u moralnoj kazuistici, i mnogim propisima. Njima pak narod nije vjerovao – kazao je Papa dodajući:

Ili Saduceji koji su spasenje tražili u kompromisima sa svjetovnim vlastima, s Carstvom… jedni s klerikalnim, a drugi s političkim skupinama. Narod je sve shvaćao i nije im vjerovao, a Isusu je vjerovao jer je govorio ‘kao onaj koji ima vlast’. Zašto dakle ta srdžba? Zato jer mislimo da spasenje ima doći od nečega velikoga, veličanstvenoga; od moćnika, od novca. Mislimo da nas samo to može spasiti. Božji plan je drukčiji! Srde se oni koji ne mogu shvatiti da spasenje dolazi od malenosti, od jednostavnosti Božjih stvari – ustvrdio je papa Franjo.

Balaženstva i Posljedni sud su uzrok srdžbe

Kada Isus predlaže put spasenja, ne govori o velikim već o malim stvarima. Evanđelist Matej govori o dva stožera Evanđelja: Blaženstvima i Posljednjem sudu, 25. poglavlje: „Dođi sa mnom jer si činio jednostavne stvari“. Spasenje i nadu nisi tražio u moći, u savezima, u pregovorima… ne…, a to srdi mnoge. Pozivam vas, a i ja ću to učiniti, da kao pripremu za Pashu čitate Blaženstva i 25. poglavlje Matejeva evanđelja te da promislite srdi li me nešto od toga, uznemiruje li me. Srdžba je pak luksuz koji si mogu priuštiti umišljenici i oholice – primijetio je Sveti Otac.

Ludost križa

Papa je završio propovijed riječima: “Bilo bi dobro da uzmemo malo vremena – danas, sutra – za čitanje Blaženstava i 25. poglavlja Matejeva evanđelja, te pomno pratimo to što se događa u našem srcu: ima li nešto dostojno srdžbe te da od Boga molimo milost da shvatimo kako spasenje dolazi od „ludosti križa“, to jest od uništenja Sina Božjega, od ponižavanja – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.