Karmel Iz života Karmelskog Reda Somborksi romari
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Somborksi romari

HODOČAŠĆE  U SVETOZAR MILETIĆ

Draga braćo i sestre

Juli,avgust pa i septembar  mjeseci su obilježeni hodočasničkim pobožnostima našega naroda.

To najlepše opisuje naš pokojni o. Vjenceslav u svojoj knjizi  o vječitom – hodočasniku -romaru koji je hodočastio u Rim. Nije se putovalo kao danas.Išlo se  uglavnom pješice.Kako je Rim bio daleko, mnogima nedostupan, počelo se hodočastiti u marijanska svetišta,pa eto i nas idemo  do našega divnog  Lemeša, Svetozar Miletića.

Hodočašće znači hodom častiti i ta bosonogost i taj post kao da može izraziti tu žurbu – nema se vremena ni obuti, ni jesti, ni piti, samo da se što prije stigne do svetoga mjestaTa slika i danas oslikava Židove pred povratak u Obećanu zemlju; opasanih bokova sa štapom u ruci – naglašena je velika žurnost – što prije stići u Obećanu zemlju. Eto i mi smo se odlučili hodočastiti u Svetozar Miletić  u naš  Lemeš, tako da se i mi na neki način svrstavamo u red “vječitih Božjih putnika”.

U Sv. Miletiću  su nas dočekali vjernici koji su nam pokazali put do Kalvarije, gde se molila Krunica 7 žalosti  i Svakodnevne molitve OCD reda.

Nakon  istorijskog  upoznavanja Kapelice u Lemešu  i mi smo predstavili  povijest  Karmela i   Karmelskog Svjetovnog reda, naš duhovni život.

Uslijedila je sveta  misa koju je predslavio naš duhovni asistent o. Zlatko Žuvela  koji je vjernike uputio  da u ovoj  godini Božijeg milosrđa, potrebno hodočastiti  jer tim putem  častimo Boga, Blaženu Djevicu Mariju i svece. Od davnih vremena se  hodočastilo. U staro vrijeme svaki  pobožni židov je bio dužan  hodočastiti u Jeruzalem.Tako je  ostalo i Novom Zavjetu. Vjernici su hodočastili u Rim, Svetu Zemlju, svetišta širom svijeta. Kršćani time ispunjavaju zavjet Bogu. Najčešće je hodočašće pokora grijeha. U srednjem vijeku postojale su usluge hodočašćenja, onih koji nisu bili u mogućnosti obaviti  isto. Čitav naš život je hodočašće.Hodočasnik  je čovjek putnik,  a čovjek je putnik dok ne izdahne. Tako smo i mi danas dolazeći u ovu  kapelu iz doline, pokraj postaja prolazili muku, trpljenje, bolest prošli pokraj grobova naših predaka  što  nas podseća da smo ništavi. Nužno je u hodu preporučivati se Bogu i svecima kako bismo mogli doći ka svome cilju – Bogu.

Zavjet  Majci milosrđa  nas upućuje nas zavjetovane ( u posvećenom životu ) i laike na svetost  života.Jer kako je krasno ova kapela uređena , tako  trebamo i moramo urediti i našu dušu.

Na kraju svete mise smo svi skupa zapjevali  našu predivnu  pjesmu “K Mariji mi miloj Majci Djevi, štovanjem potecimo …”

Poslije svete mise uslijedilo je razgledanje kapelice, vidikovca i fotografisanje na istom.

Druženje  je nastavljeno u svečanoj sali mesne zajednice, uz  kolačiće, kiflice i pjesmu.

 

U ime Karmelskog svjetovnog reda Sombor

s. Marijana od Kraljice Karmela, predsj. OCDS Sombor

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.