Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Uskrs u Karmelu
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Uskrs u Karmelu

Najradosniji kršćanski blagdan Uskrs proslavljen je i ove godine veoma  svečano u Karmelićanskoj crkvi sv. Stjepana kralja u Somboru.  Obrede tijekom Svetoga Trodnevlja predvodili su o. Stjepan Vidak  i o. Zlatko Žuvela a vjernici su imali prilike i za svetu ispovijed.

Na Veliki četvrtak slavljena je misa Večere Gospodnje  Nakon mise uslijedila je Getzemanska ura .

Veliki petak, je bio posvećen  osobnoj kontemplaciji vjernika pred Presvetim Oltarskim Sakramentom  kroz cijeli dan a poslije podne pjevana je muka Gospodnja po Ivanu.Ove  godine  kao i svih do sada godina Božji grob kroz dan Velike subote naizmenično su čuvali  članovi  Karmelskog Svjetovnog reda.  Na Veliku subotu u večernjim satima bilo je Uskrsno bdjenje. Otac Stjepan blagoslovio je pred crkvom oganj i uskrsnu svijeću, a nakon toga uslijedila je Služba riječi.Na kraju svete mise uslijedila je svečana procesija sa Presvetim u pratnji članova Karmelskog svjetovnog reda Sombor.

Na sam blagdan Uskrsa, otac Zlatko Žuvela   predslavio je svečanu  svetu misu u 10,30   sati na hrvatskom jeziku , kojoj se okupio veliki broj vjernika, kao i dječice i mladih obučenih u narodne nošnje.

Na kraju sv. Mise otac Stjepan je uputio Uskršnju čestitku ,  u ime braće Karmelićana svim prisutnim vjernicima:

“Draga braćo i sestre, dok vam želim sretan Uskrs, potičem vas na zauzeti kršćanski život. Kršćani trebaju gledati na svoj život uvijek u svjetlu uskrsnuća. Jer uskrsli Krist nam otvara oči i tumači Pisma kako bismo svjetlom vjere vidjeli “dublje” i “iznad” pojavnosti ovoga svijeta.  Shvatimo već jednom da je Bog živa stvarnost, On je sam Život. Kad bi barem današnji čovjek uvidio da sva otuđenja čovjeka od čovjeka, sva izrabljivanja čovjeka od čovjeka, uništenje čovjeka od čovjeka dolaze odatle što se taj čovjek otuđio od Boga. Bez osjećaja za Boga nema osjećaja ni za čovjeka.
Očevi i majke budite vjeroučitelji svojoj djeci. Muževi i žene, nemojte da vam brak bude igra pa kad vam dosadi, birate druge partnere za igru. Koliko li je duševnih rana kod svih članova obitelji, a osobito kod djece. Vi koji se spremate za brak dobro razmislite koji korak činite.
Nalazimo se u Jubileju milosrđa. Neka i na našim licima  bude odsjaj lica Milosrdnog Oca. Milosrđe se očituje u oproštenju grijeha. Ako ima onih koji dugo nisu bili na ispovijedi, možda se boje, neugodno im je jer su i zaboravili kako se ispovijeda, neka dođu pred svećenika, neka skinu teret koji ih pritišće jer Krist je došao da imamo život i da naša radost bude potpuna.Otac nebeski vas raširenih ruku čeka u sakramentu svete ispovijedi.”

Sretan  i blagoslovljen Uskrs svoj braći u Isusu Kristu žele braća Karmelićani  kojim čestitkama su se pridružili   i članovi Karmelskog Svjetovnog reda Sombor.

                                                            U ime Karmelskog Svjetovnog reda

Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić)

2e8922fc-8747-4c93-b366-dd2e065df1d7 6f5c7d18-4f5b-4db2-a994-7999d560e186 8d481ddc-8eca-4bd5-b4dd-33a5b4730981 1106f26e-2174-4765-9e36-efd8200f99a0 a54af439-8651-433f-90e2-fd598f71b9f1

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.