Vjera Crkva Sombor: poziv na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom
Crkva Iz života Karmelskog Reda Karmel Vjera

Sombor: poziv na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

PROGRAM

Dana 13. novembra-studenog 2015.godine u Karmelićanskoj crkvi u Somboru bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, cijeli dan:

8,00 h. sv. Misa na HRVATSKOM JEZIKU

IZLAGANJE  PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA

9,00 – 15,00 h.  prilika za osobnu molitvu i klanjanje pred Presvetim.

15,00 – 16,00 h. zajedničko klanjanje na  NJEMAČKOM JEZIKU

16,00 – 17,00 h. zajedničko  klanjanje na MAĐARSKOM JEZIKU

POHRANA PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA

17,00 h. sv. Misa na MAĐARSKOM JEZIKU

Prosvijetli me, Gospodine, jer ne znam kako i što moliti. Pouči me moliti, pouči me tražiti ono što je najbolje. Pošalji svoga Svetoga Duha da me prosvijetli i pročisti moje molitve, da ih učini poniznima, jednostavnima, ustrajnima i pune vjere, povjerenja i ljubavi.

Bio bih sretan, Gospodine, kad bih te mogao vidjeti i govoriti s tobom, kao što su te apostoli vidjeli, kao što te je tvoja Majka vidjela. Bio bih sretan, Gospodine, kad bih mogao čuti tvoje riječi i svjedočiti tvoja djela. Ali, sada, Gospodine, dođi k meni i nahrani me svojim duhom, svojom beskrajnom snagom posvećenu pod prilikama kruha – da ne bih imao nikakav strah približavanja tebi.

Vjerujem, Gospodine Stvoritelju svijeta, da si ti stvarno prisutan u Presvetom Sakramentu u obliku kruha koji me jača na putovanju prema tebi.

Vjerujem, Gospodine, ali uvećaj moju vjeru, makar  to bila i veličina gorušičina sjemena. Vjerujem da si sada sa mnom, da me slušaš, da govoriš mom srcu bez prevelike buke riječi. Nezaštićen na oltaru, ti si izraziti znak ljubavi i bezgraničnog sebedarja.

Gospodine Isuse, učini da ovaj dan uistinu budimo jedno tijelo otvorenog srca s molitvom i zahvalom Tebi u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Karmelski svjetovni red – Sombor

Foto: flickr.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.