Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Posjet o. Łukasz Kansya OCD, drugog generalnog definitora Karmelskog Reda
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Posjet o. Łukasz Kansya OCD, drugog generalnog definitora Karmelskog Reda

POSJET STOLJETNOM KARMELSKOM SVJETOVNOM REDU U SOMBORU

Prigodom  službenog posjeta  Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. Oca Josipa, o. Łukasz Kansy, OCD, drugi generalni definitor našeg Reda, u pratnji o. Drage, posjetio je 13.04.2016.g. braću  karmelićane u Somboru.

Drugog dana boravka u Somborskom Karmelu o.Lukasz se susreo sa članovima karmelskog svjetovnog reda.Nakon  pozdrava o.Zlatka  Žuvele, duhovnog asistenta  OCDS-a , slijedilo je međusobno upoznavanje.

U prijateljskom razgovoru o aktualnim temama iz života karmelsko-terezijanske karizme, o. Kansy se zanimao za život sestara i braće  prvog karmelskog svjetovnog reda . Želio je od svakog brata i sestre saznati  šta  ih je dovelo do odluke da  pristupe  svjetovnom redu  kao i  podijeliti njihova zapažanja, razmišljanja, primjedbe i sugestije obzirom na trajnu formaciju, koja je neophodna za duhovni rast terezijanske karizme i za budućnost Karmela. Napomenuo je da je o. Saverio Cannistrà, generalni poglavar Reda, poslao pismo,koje još  nije prevedeno,  a koje se odnosi na pitanja  i odgovore  vezane za formaciju i pravila  u formaciji  kao i na inicijativu  o zajedničkim uputama unutar  provincije kao i poziv  patrima da pomognu u formacijama trećeg –svjetovnog reda. Treba  zauzeti misionarsko  otvoreno djelovanje a ne zatvarati se.Upravo  papa Franjo govori o tome da trebamo biti svjedoci, a posebno članovi OCDS-a trebaju svjedočiti svoju vjeru osobito u današnje vrijeme velikih promjena i izazova.

Trebamo  svi , znači prvi , drugi  i treći  red, biti jedna velika obitelj koja ima istu  karizmu i koja se treba medjusobno, naročito prvi i treći red pomagati.Samo tako  kroz zajedništvo  je moguć brojčani  rast članova OCDS-a i jačanje i obogaćivanje  vjere .

Na kraju susreta s. Marijana  od Kraljice Karmela,predsjednica somborskog OCDS,  je u ime Zajednice uručila mali simboličan dar o. Lukasu nakon čega  je slijedilo zajedničko  fotografiranje uz medjusobne preporuke u molitve i bratski pozdrav:

“Sretan i blagoslovljen put oče Lukas , pozdravite sve  i dodjite nam opet!”

241c824e-8889-4052-88a9-58165ef4233e 17808611-22a5-4d18-8472-48d968d4e892 c997f332-de69-4894-a192-ea9011479fb5 dda1455a-6ee3-4d81-95ca-cafd8bae8f69

Sombor,14.04.2016.

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS Sombor

/Karmela Malenić/

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.