Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Poruka o. Stjepana Vidaka OCD povodom Uskrsa i uskršnjih blagdana
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Poruka o. Stjepana Vidaka OCD povodom Uskrsa i uskršnjih blagdana

Draga braćo i sestre u ovo doba koje nam Crkva daruje svake godine pedeset dana uskrsnog vremena a  osobito u ovoj  godini Jubileja Božjeg Milosrđa, braća Karmelićani potiču   nas na zauzeti kršćanski život. Kršćani trebaju gledati na svoj život uvijek u svjetlu uskrsnuća. Jer uskrsli Krist nam otvara oči i tumači Pisma kako bismo svjetlom vjere vidjeli “dublje” i “iznad” pojavnosti ovoga svijeta.

Shvatimo već jednom da je Bog živa stvarnost!

On je sam Život!

Kad bi barem današnji čovjek uvidio da sva otuđenja čovjeka od čovjeka, sva izrabljivanja čovjeka od čovjeka, uništenje čovjeka od čovjeka dolaze odatle što se taj čovjek otuđio od Boga. Bez osjećaja za Boga nema osjećaja ni za čovjeka.
Očevi i majke budite vjeroučitelji svojoj djeci. Muževi i žene, nemojte da vam brak bude igra pa kad vam dosadi, birate druge partnere za igru. Koliko li je duševnih rana kod svih članova obitelji, a osobito kod djece. Vi koji se spremate za brak dobro razmislite koji korak činite.
Nalazimo se u Jubileju milosrđa. Neka i na našim licima  bude odsjaj lica Milosrdnog Oca. Milosrđe se očituje u oproštenju grijeha. Ako ima onih koji dugo nisu bili na ispovijedi, možda se boje, neugodno im je jer su i zaboravili kako se ispovijeda, neka dođu pred svećenika, neka skinu teret koji ih pritišće jer Krist je došao da imamo život i da naša radost bude potpuna. Otac nebeski vas raširenih ruku čeka u sakramentu svete ispovijedi.”

Milostivi Isus

Foto: krunica.jimdo.com

Foto: Išpanović Jožef

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.