Ostalo Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda uoči sv. Stjepana, kralja
Ostalo

Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda uoči sv. Stjepana, kralja

SVETI STJEPAN – Szent István, Ugarski kralj

Središnja proslava za grad Sombor je u crkvi sv. Stjepana kralja u Somboru pri karmelićanskom samostanu.

Raspored svetih misa:

19.08.2016.god. (petak)

17,oo sati svečana  sveta  misa na mađarskom jeziku, nakon koje slijedi prigodni  program.

20.08.2016.god. (subota)

10,30 sati sveta misa na hrvatskom jeziku

18,30 sati sveta misa na mađarskom jeziku

Stjepan I. Sveti (mađ. I. Szent István, lat. Sanctus Stephanus; Ostrogon, 975. – Ostrogon, 15. kolovoza 1038.), posljednji ugarski veliki knez (997.-1000.) i prvi ugarski kralj (1000.-1038.) iz dinastije Arpadovića. Proglašen je kršćanskim svecem 1083. godine i Mađari ga slave kao svojeg sveca zaštitnika.Sin ugarskog velikog kneza Gejze i Šarolte rodio se o 975. god. Kršten je kao mladić. Nakon očeve smrti 997. god. preuzeo titulu velikog kneza, no morao se izboriti za prijestolje u sukobu protiv bratića Koppanya, privrženika poganstva, kojeg je 998. god. porazio i dao pogubiti. Oko 1000. god. utemeljio je nadbiskupiju u Ostrogonu te položio osnove crkvenoj organizaciji na području Ugarske. Papa mu je 1001. god. dodijelio titulu apostolskog kralja. Zbog odanosti kršćanstvu i papi, proglašen je svecem.

20. kolovoza davne 1904. god. na svetkovinu sv. Stjepana naša crkva je posvećena svetom Stjepanu kralju, a duhovna skrb je pripala našoj braći karmelićanima.

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Poglavarica Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.