Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda povodom svetkovine sv. Terezije Avilske
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda povodom svetkovine sv. Terezije Avilske

Dana 15. listopada (oktobra) 2016. godine proslaviti ćemo svetkovinu Sv. Terezije Avilske  naše zaštitnice, crkvene naučiteljice i duhovne majke. Proslavi svetkovine je prethodila naša devetodnevna duhovna priprava.

Naša duhovna majka zalagala se za Evanđeosko siromaštvo, ljubav, poniznost i odlučnost kao plod kršćanske smelosti i ljubavi prema Bogu. No, ona nije zaboravljala ni one obične ljudske vrline kao što su prijaznost, skromnost, uljudnost, veselje i kultura. Bila je veliki prijatelj sa Isusom. Naučila se trpeti iz ljubavi prema Bogu.

Draga braćo i sestre u Kristu,

tko Isusa ima uza se kao prijatelja i plemenitog vođu  taj može sve podnositi, jer Isus nam pomaže i daje  nam snagu. On, nikoga neće ostaviti na cedilu. On je pravi i iskren prijatelj… Od Njega nam dolazi svako dobro, on će nas poučavati. Ugledajmo se na Njegov život, jer nema ni boljeg ni savršenijeg uzora za nasledovanje. A nama danas, …, šta nam treba više  nego veran prijatelj koji stoji uz nas, koji nas neće ostaviti u nevolji!?

Ništa neka te ne straši, ništa ne uznemiruje.

Sve prolazi.  Samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže. 

Tko ima Boga ima sve. Jedino Bog dosta je!

Drage sestre i braćo u Isusu Kristu, uz ove predivne misli sv. Terezije želimo vam čestit i blagosloven  Dan naše naučiteljice i majke sv. Terezije Avilske.

U ime Karmelskog Svjetovnog reda

s. Marijana od Kraljice Karmela,

predsj. OCDS Sombor

Foto: Išpanović Jožef

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.