Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda povodom Materica
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Poruka poglavarice Karmelskog svjetovnog reda povodom Materica

MATERICE – Uvik padaju u drugu nedjelju prije Božića i treću nedjelju Adventa (Došašća).
Materice su veliki bunjevački izvorni običaj, u narodu nazvan kao “čelo Božića”kad se čeka Isusovo porođenje. Običaj kojim se kazuje štovanje majci i materinstvu, kada sva zahvalna djeca u duši poštuju sjećanje na muke s kojom ih majka rađa i velike materinske ljubavi dok ih odhranjiva, pa joj rado i veselo idu čestitat Materice.
Bunjevci Materice i Oceve vezuju za četvrtu Božiju zapovjed “Poštuj oca i mater”.Materice obavezno čestitaju djeca pa i oženjeni svojim ženama, materama,majkama i drugim bliskim ženama – obavezno udatim. Djeci je dopušteno da idu u druge kuće – poznatih. Materice imaju obaveznu čestitku koju djeca moraju kazivati da bi ih domaćica darivala:

Faljen Isus gazdarice, Čestitam Vam Materice
Ja sam došo priko mora
Da mi date šaku ora, šaku ora i rakije
Evo Božić kod kapije.
Svim mamama, sestrama i svoj ženskoj čeljadi ČESTITAMO MATERICE!

s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica OCDS Sombor

Foto: mons. dr. sc. Andrija Anišić

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.