Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Poruka Karmelskog svjetovnog reda povodom Godine milosrđa
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Poruka Karmelskog svjetovnog reda povodom Godine milosrđa

Sveti Otac Franjo je bulom “Misericordiae vultus” (“Lice milosrđa”) 11. aprila 2015.g. najavio izvanredni jubilej milosrđa – Svetu godinu milosrđa, a na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. decembra 2015. godine otvorio je Sveta vrata na vatikanskoj bazilici. Time je označio početak “vremena velikog oprosta” i jubileja. Sveta godina milosrđa trajat će do svetkovine Krista Kralja, 20. novembra 2016. Tada će se zatvoriti Sveta vrata. Bazilika Ivana Lateranskog, pravno je najvažnija Crkva, koju je za biskupa  Rima podignuo još car Konstantin.

Poglavar Katoličke crkve istaknuo je da je otvaranje Svetih vrata jednostavan znak, ali i poziv na radost, na hrabrost da se odupremo  sumnjama i nestrpljivosti i da činimo djela milosrdja.

Djela milosrđa u kršćanstvu su su činovi su u kojima se izražava ljubav. Popis milosrdnih djela seže do biblijskih izvora.

Sedam tjelesnih djela milosrđa:

 1. Gladnanahraniti.
 2. Žedna napojiti.
 3. Siromaha odjenuti.
 4. Putnika primiti.
 5. Bolesnika i utamničenika pohoditi.
 6. Roba otkupiti.
 7. Mrtve pokopati.

Sedam duhovnih djela milosrđa:

 1. Dvoumna savjetovati.
 2. Neuka poučiti.
 3. Grješnika pokarati.
 4. Žalosna i nevoljna utješiti.
 5. Uvrjedu oprostiti.
 6. Nepravdu strpljivo podnositi.
 7. Za žive i mrtve Boga moliti.

Tokom godine Milosrđa svi smo  pozvani na konkretna dobra djela i izbegavanje svakog nasilja.

Stoga, nam je dužnost da bližnjemu pomognemo u njegovoj duhovnoj i tjelesnoj potrebi. Ako tu dužnost možemo izvršiti, a ne vršimo je, tada se opravdano možemo nadati da ćemo na Božjem sudu za svoje propuste vrlo strogo odgovarati.

Ako želimo biti oslobođeni od gube na duši, odnosno od grijeha tada smo dužni obratiti se svećeniku te mu u iskrenoj i skrušenoj ispovijedi očitovati svoje grijehe, jer svećenik ima vlast, ne samo proglasiti da smo čisti od grijeha, već po ovoj Gospodinovoj zapovijedi grijehe i oprostiti:

”Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite, zadržani su im.” (Iv 20,23).

s. Marijana od Kraljice Karmela

Karmelski Svjetovni red-Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.