Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Muzičke večeri u Karmelu 2016 – ″Petar Konjović″ i ″Quinta Divina″
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Muzičke večeri u Karmelu 2016 – ″Petar Konjović″ i ″Quinta Divina″

Koncert učenika Muzičke škole ″Petar Konjović″, Sombor

U petak 18. prosinca 2016. održana je druga muzička večer u Karmelu u Somboru, na kojoj je održan koncert učenika osnovne i srednje muzičke škole ″Petar Konjović″ iz Sombora pod dirigentskom palicom svog profesora Mirka Preguna.

Sviralo je 15-ak učenika, a svirali su klasične skladbe poznatih skladatelja. Većinu skladbi su izveli kao orkestar, no neke je skladbe izveo trio, a neke duet odabranih učenika. Ovo je bio prvi samostalni nastup učenika muzičke škole u somborskom Karmelu.

Goste i izvođače je pozdravio, i na kraju zahvalio na odazivu, prior samostana, o. Stjepan Vidak. On je podsjetio publiku da Božić ima svoj sadržaj, da to nije jednostavno ″blagdan″ ili praznik″, što se vrlo često može čuti u čestitkama sa svih strana i s malih ekrana. Iako znamo da svetkovina Božića na ovaj datum nije originalni, izvorni kršćanski blagdan, sama nas riječ ″Božić – mali Bog″ upućuje da je u središtu ove svetkovine rođenje Isusa Krista, ″maloga Boga″, i da je Dijete u jaslama središnja ličnost blagdana, a ne Djed Mraz ili Djed Božičnjak.

I nekršćani slave božične praznike ili božićne blagdane i žele jedni drugima u tim danima mir, ljubav, zajedništvo, toplinu doma. O. Stjepan je rekao da se u tim željama zapravo krije iskonska čežnja za dobrotom i ljubavlju, koju je u ljudsko srce utisnuo sam Stvoritelj, i jedino je On, koji je sama Dobrota i Ljubav, može ispuniti. A Isus nam objavljuje Stvoritelja kao Oca koji će to i učiniti. Nadalje, o. Stjepan je potaknuo kršćane da čuvaju sadržaj Božića i svjedoče svojim životom da su povjerovali da je Dijete u jaslama zaista Bog, Isus – Spasitelj, Emanuel – Bog s nama.

Na kraju koncerta izvođači su se okrijepili na malom domjenku pripremljenom u samostanskoj blagovaonici.

Koncert vokalnog ansamla ″Quinta Divina″

Na blagdan svetoga Stjepana prvomučenika somborska crkva svetoga Stjepana kralja bila je mjesto održavanja božićnog koncerta vokalnog ansambla ″Quinta Divina″. Prior o. Stjepan Vidak i ovoga je puta uveo u koncert duhovnim poticajima, posluživši se mislima o božićnom otajstvu karmelićanina, na žalost pokojnog, o. Wilfrida Stinissena. Donosimo neke misli.

″Isusovo rođenje u Betlehemu rođenje je koje najviše plijeni pozornost na Božić. Ali ako u ovom rođenju ne vidiš povezanost s rođenjem Riječi od Oca u vječnosti, izgubio si ono najvažnije. Tada je ostalo za dobro raspoloženje samo malo romantike: simpatično dijete koje možda za kratko dodiruje tvoje srce, ali uistinu ne može zahvatiti tvoju nutrinu. Utjelovljenje Boga najveća je tajna kršćanstva, najviše neshvatljiva i neprotumačiva. Kako se tako veliki Bog može učiniti tako malenim? Kako može ovo nejako dijete, malo novorođenče koje se guši u plaču biti ″moj Gospodin i moj Bog″? … Krist rođen od Oca u vječnosti i rođen od Marije u Betlehemu, želi se roditi i u tvom srcu. … Ništa ne vrijedi što je postao čovjek i što se rodio u Betlehemu, ako se ne rodi u tebi i ne obasjava tvoje srce. … Nemoj misliti da mu moraš nešto veliko i raskošno ponuditi. Njegova će prisutnost tvoje siromaštvo pretvoriti u svjetiljku koja svijetli božanskim svjetlom. On se najbolje snalazi kod jednostavnih i skromnih, samo ako mu se otvore vrata.″ (W. Stinissen, Ovo je dan što ga učini Gospodin, misli za 25. i 26. prosinca)

Na kraju koncerta publici se obratio član vokalnog ansambla Karlo Hameder zahvalivši joj što ih svojim dolaskom podržava i potiče da rade sa svojim talentima, da rade ono što vole i time unose u ljudska srca zrake svjetla, dobrote, mira, zajedništva i ljubavi.

Izvor: karmel.hr

Foto: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.