Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Knjižnica Karmelskog svjetovnog reda
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Knjižnica Karmelskog svjetovnog reda

Draga Braćo i Sestre!

Javljam se iz Sombora, iz Karmelskog Svjetovnog Reda. Naš poštovani provincijal o. Srećko Rimac, OCD, prilikom posljednjeg pastoralnog pohoda savjetovao me je i ohrabrio u vezi s tim, da vam predstavim našu, premda skromnu, ipak značajnu, već stoljetnu knjižnicu. Sa radošću to činim, jer “Karmel voli knjigu”, “Karmel čuva knjigu”, “Knjigu voli i grad Sombor” (mons. Stjepan Beretić, Zbornik radova, KiZ 2004., str. 213.). i naša sveta majka Terezija od isusa voljela je da čita “dobre knjige”, a čitanjem nije samo stjecala znanje, već joj je ono donosilo i radost. naš veliki učitelj sveti ivan od Križa savjetuje u vezi s meditacijom, da “kad smo već u prisutnosti Božjoj, duša će uteći čitanju neke knjige, koja govori o otajstvu” koje je predmet razmatranja (usp. Duhovna nauka Ivana od Križa, KiZ 2006., str. 46.). Karmelićani se i danas raduju knjizi. Dobivaju, kupuju, čuvaju, čitaju i pišu knjige. Tako i mi, karmelićani koji živimo u svijetu imamo mnogo prilika doći u kontakt sa knjigama, ponajprije sa karmelskom literaturom.

Poznato je, da je somborski Svjetovni Red osnovao 1913. godine naš dragi kandidat za oltar o. Gerard, čiji dvostruki jubilej slavimo ove godine. Veliki dio knjiga već je tada, u tim ranim godinama, bio darovan knjižnici. Darovatelji su bili sami karmelićani, a također i velikodušni somborski vjernici. ova skromna ali vrijedna knjižnica Svjetovnog Reda formirana je pored znatno veće, vrjednije i značajnije zbirke knjiga somborskog Samostana. Dobri primjer naših duhovnih očeva i prisutnost sadržajnih knjiga nadahnjuju članove Svjetovnog Reda u Somboru da čuvaju tradiciju i dostignuto osustavljenje knjiga, da njeguju i obnavljaju fond knjiga naše knjižnice, te da budu ažurni u vođenju evidencije prilikom izdavanja knjiga ili katalogizacije novih naslova. na osnovu već desetljećima pedantno vođenih popisa imamo 707 knjiga na hrvatskom, 886 na mađarskom, 56 na njemačkom jeziku, a imamo po jednu knjigu na slovenskom, srpskom, španjolskom i ukrajinskom jeziku. Ukupno 1653 knjiga. Da li je to mnogo? Da li je to malo? ima li netko možda veću osobnu knjižnicu? … jedno je sigurno: ove knjige su duhovnog sadržaja, poučne i tako služe za rast duha i duše. U našoj knjižnici zainteresirani vjernici-čitatelji naći će knjige iz područja apologetike, duhovne askeze, povijesti, beletristike. isto tako, oni će imati priliku upoznati životopise velikih svetaca, kao i pročitati propovijedi, nagovore poznatih hrvatskih i mađarskih svećenika. Čuvamo dvadesetak primjeraka Svetog pisma, Biblije na tri jezika, različitih hrvatskih i mađarskih prijevoda, kao što i čuvamo neke časopise od davnih vremena (1897.) do danas (2016.). najstarija naša knjiga je Szentek élete (Život svetih), tiskana u gradu Pécs (Pečuh, Mađarska), godine 1844. najnovija naša knjiga je Sabrana djela od Terezije avilske, Svezak i., KiZ Zagreb, godine 2015., a jedna od najljepših knjiga je Goldbibel (Zlatna Biblija), od izdavača Bild (njemačka), iz godine 2005. Među svim tim vrijednim knjigama mom srcu su ipak prirasle one “naše”, dakle karmelske: kao npr.: Zvijezda Karmela (priručnik i molitvenik Trećeg Reda Gospe Karmelske, izdan od Somborskog Karmelskog Trećeg Reda godine 1940., tisak Đakovo), Kármel Ékessége ima és énekeskönyv (Molitvenik sa pjesmama), izdan od Karmelskog Samostana u Somboru god. 2006., tako i dvojezična monografija Karmel u Somboru – Carmel in Sombor, KiZ 2004. Knjižnica Svjetovnog reda je otvorena za sve ljubitelja Karmela i za sve one koji traže duhovnu obnovu čitajući “dobre knjige”. izdavanje knjiga čitateljima ostvaruje se na klasičan način, na temelju pravila o korištenju knjižnice. pored klasičnog vođenja evidencije, prisutni su i svi moderni uvjeti kako za katalogizaciju, tako i za praćenje izdavanja knjiga. Starati se o ovim divnim knjigama velika je milost za mene. Hvala za to dragom Bogu, hvala našoj braći karmelićanima i našim susestrama OCDS! +

s. Monika od sv. Ivana od Križa, OCDS u Somboru

Izvor: Karmelski vjesnik

Foto: onpoint.wbur.org

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.