Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Karmelski svjetovni red postao bogatiji za tri novaka
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Karmelski svjetovni red postao bogatiji za tri novaka

Novicijat je vremenski period kojim se otpočinje život u redu i teži k tome da novak bolje upozna božanski poziv i svjetovni poziv u Redu, da iskusi stil života Reda, a takođe i da se provjere njegove odluke i prikladnost.

Molbu za ulazak u novicijat Karmelskog Svjetovnog reda u Somboru, su u subotu 29. listopada (oktobra) 2016. god. u somborskom Karmelu izrazila tri kandidata. Tom prilikom su obukli karmelsko ruho – škapular – i dobili redovnička imena naša braća i sestra:

  • brat Pavle od Maloga Isusa
  • sestra Ana Marija od Božanskog srca Isusova
  • brat Benedikt od Malog Praškog Isusa

Naš Karmelski svjetovni red u Somboru potiče još od 1913. god. i stoga smo vrlo sretni što dobri Bog uz pomoć Duha Svetoga i dalje odabira i zove braću i sestre da učine svoj život vječnim darom za Boga. Zato draga sestro i braćo bio Vam blagoslovljen dalji hod u Karmelu i a na tom putu čuvala vas naša sestra i majka Gospa Karmelska pod svojim plaštem.

sestra Marijana od Kraljice Karmela, predsj. Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

viber-image6

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.