Vjera Crkva Sombor: Kapitul Karmelskog svjetovnog reda (OCDS)
Crkva Intervju Iz života Karmelskog Reda Karmel Vjera

Sombor: Kapitul Karmelskog svjetovnog reda (OCDS)

MIR I DOBRO!

Hvaljen Isus i Marija!

Živimo  u svijtu za koji kažemo da  se ne da ništa učiniti! Karmelski svjetovni  red izumire! Ako  se ništa ne zasije neće ni rasti, ali ako baciš seme onda će i niknuti. Trebamo sijati Božiju riječ na tvrdu i betonsku zemlju, a odustanemo li neće seme proklijati. Naša zajednica će se, ako ne radi, zatvoriti. Mi smo često dostupni u svetu, tamo gde redovnici i redovnice ne mogu prodreti. To isto trebamo imati u vidu i u našim obiteljima, kao i u našoj Kristovoj  obitelji. Dok dišemo trebamo pozivati na svetu Misu, Ispoved, Božić, Uskrs. Pozivati  samim tim i na sastanke OCDS-a. Ako nas poslušaju dobili smo brata! Ne smemo biti fanatični, ali trebamo reći: izumreće Karmelski svjetovni red (OCDS) ako ne bude apostolata! “Molitva otvara sva vrata i Božije srce“! Ako duša ljubi tako da prikazuje Bogu ono što trpi “osnovna molitve je ljubav”.

U ljubavi kada se moli, moli se dobro, tada osećaš blagost u duši, mir i spokoj. Tako su prošli tjedan u Karmelićanskoj crkvi  sv. Stjepana u Somboru bile duhovne trodnevne vježbe  članova Karmelskog svjetovnog reda i tom prilikom je izabrano i novo vodstvo Karmelskog svjetovnog reda-Sombor:

  • Predsednica Svjetovnog reda je s. Karmela Malenić (s. Marijana od Kraljice Karmela) OCDS
  • I savjetnik je s. Utaši Valerija OCDS
  • II savjetnik i magistar novaka je s. Molnar Monika OCDS
  • III savetnik i blagajnik je s. Antunić Ana OCDS
  • tajnik je br. Patrik Robert Pašti OCDS

Duhovni asistent Svjetovnog reda je o. Zlatko od sv. Josipa Žuvela OCD.

Na koncu duhovne obnove i kapitula, svečanu sv. Misu predvodio je o. Stjepan Vidak OCD, prior karmelske zajednice u Somboru. Euharistijska slavlja je svojim umećem na flauti uzveličala Daliborka Malenić, mlada glazbenica i studentica Glazbene (Muzičke) akademije u Beogradu, dok je za orguljama bio Predrag Ivanić. Ministrantica na sv. Misam je bila Nikoleta Malenić učenica prvog razreda somborske gimnazije “Veljko Petrović”.

Dragi prijatelji,  braćo i sestre u Isusu Kristu ako osjećate poziv da svoj život učinite  uz pomoć Duha Svetoga, vječnim darom za Boga tj. da svoju obitelj učinite nebom, svoje radno mjesto oltarom na kojem ćete Bogu prinositi svoju svagdanju žrtvu hvale, a sve to u duhu Karmela, onda dođite i  pridružite se  zajednici Svjetovnog reda Karmela (OCDS).

12071825_515480698632895_2066100426_n12071670_515480755299556_1139171164_n

Tekst: Karmela Malenić (s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS)

Uredio: Nikola Knezi

 

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.