Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Humanitarni koncert za Purda Noela
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Humanitarni koncert za Purda Noela

Dana 3. 8. 2016. god. u 20 sati u somborskoj crkvi sv. Stjepana kralja održan je humanitarni koncert za Purda Noela iz Svetozar Miletića.
Poglavar Karmelićanskog samostana o. Stjepan Vidak je na početku koncerta pozdravio sve prisutne, poželio je dobrodošlicu svim ljubiteljima lijepe glazbe.
Koncert su priredile:
Zorana Iđuški – dramski sopran, rođena 1993. god. u Somboru. Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“ u Somboru završava 2009.god., 2013. god. upisuje Srednju muzičku školu u Beogradu, odsek solo pevanje kod prof.Maje Đokić. Nosilac je brojnih odlikovanja, I i II nagrade na republičkom nivou.
Astina Bracher – sopran, rođena 1994. god. u Somboru. Prvo muzičko obrazovanje stiče u Muzičkoj školi “P. Konjović“ u Somboru, gde sa 7 godina upisuje odsek za klavir. Bila je član hora Juventus kantat, da bi tada shvatila da je solo pevanje njena najveća ljubav i 2012. god. upisuje Srednju muzičku školu odsek solo pevanja a 2015. god. na klasi kod prof. Vesne Aćimović, upisuje solo pevanje. Nosilac je brojnih međunarodnih nagrada i odlikovanja.
Klavirska pratnja studenti Kaja Mandić Plavšić i Stefan Jančić, dragi drugari iz našega Sombora.
Organizaator koncerta Antun Petrović.
Na programu su bila dela Alesandra Scarlattia, S.D.Lucasa, J. S. Bach, A.Vivaldica, W.A. Mocarta …
Karmelićanska crkva je i ove večeri bila puna sretnih lica roditelja, prijatelja, komšija i posetilaca milosrdnog srca koji su na izlazu ostavljali svoj prilog za pomoć malom Noelu Purda.

Humanitarna fondacija Novi Beograd jednaka šansa za sve i Noel Purda

Humanitarna fondacija Novi Beograd prikuplja novčana sredstva za lečenje Noela Purde koji boluje od porođajne paralize Plexus brachialisa.

Noel je rođen 2011. u Somboru, a na samom rođenju, usled komplikacija, oštećeni su mu nervi na desnoj ruci, koja je danas potpuno paralizovana i zaostaje u razvoju. Noelu su neophodne dve operacije ruke u Beču.

Ovaj preslatki dečak živi samo sa majkom. Ide u obdanište, voli da se druži i ima puno drugara. Sportista je u duši, voli igre sa loptom i vožnju bicikla. Omiljene igračke su mu autići na daljinski, ali zbog paralize desne ruke ih retko koristi, jer mu je otežano da se igra samo sa jednom rukom. Noelova želja je da mu desna ruka bude zdrava i funkcionalna kako bi mogao da radi sve ono što rade njegovi vršnjaci.

Zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazi njegova porodica, Noelu je potrebna Vaša pomoć kako bi mogao da ode na neophodne operacije.

Da pomogneš Noelu upiši 178 i pošalji SMS na 3030! Takođe, Noelu možeš pomoći i uplatom sredstava na dinarski ili devizni račun, kao i uplatom preko linka e-doniraj na našem sajtu.

Naše malo Noelu može da popravi život!

s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Karmelski svjetovni red – Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.