Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Gospodin liječi one kojih su srca skršena
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Gospodin liječi one kojih su srca skršena

Svi razumemo skršeno srce. Srce je središte stava .

Svaki dan smo bombrdovani  sa nečim  što udara u naše stavove. Đavo ubacuje sumnje u naše vrednote .Da bismo se zaštitili trebamo uzeti štit  vjere, a vjera je jedna od tri kreposti koje treba čovjek da ima pored pored ufanja i ljubavi.

Vjerom se  borimo protiv đavla.

Ufanjem  ( vjerom ) se borimo protiv zavodljivosti ovoga svijeta

Iskrenom ljubavlju usmjeri svoje snage čineći dobro.

Tako na ispovjedi uz dobar razgovor,ili samo  razgovor, osoba  koja dođe skršena/slomljena  srca ode rasterećena sa utjehom u duši. Svima nama treba srce i uho sagovornika da te čuje. Dati utjehu znači primiti utjehu. Sve je povezano sa ljubavlju. Mi smo svaki dan u situaciji da kušamo Božju ljubav i da je možemo dati dalje.

Svaki dan su čitanja drugačija  a Božja riječ je živa i proročka. Isus je poručio :” Ja tebi dajem ključeve neba …”a da nije tako ne  bi bilo sakramenta ispovjedi.

Draga braćo i sestre, imate vreme koje iskupljujete  ljubavlju i mudrošću  starih i ustrajalih u  vjeri. Bog na poseban način misli na vas. Svaki dan ima svoju poruku, samo je treba pročitati  i pronaći se u njoj, osluhnuti šta nam Bog poručuje. Tako za danas nam je poruka: Liječiti srca skršena.Bog želi da njegujemo srca jednih prema drugima. Trebamo slušati .

 “Čuj Izraele“ zapovjed ljubavi.

Kako je moćno znati pažljivo slušati. To znači znati voljeti. Pripremi svoje srce, otvori ga i slušaj.Za to trebaš svaki dan  stati… zašutjeti… pripraviti srce i čuti glas Njegov, i dati Bogu da nam bude sagovornik. Zašutimo… to nije lako.Moramo naučiti slušati  da  bismo ljubili bližnjega kao sebe samoga.

Imamo dva kriterija:

Jeste li osjetljivi a da se u vama ne digne oluja ?

i

Jeste li o nečem ovisni?

Ovi kriteriji  govore o tome koliko volimo sebe i da li možemo živjeti svoju samoću.

Ljudi  dolaze na razgovor o dubini duše, a tim razgovorom rešavamo srca skršena da bismo istinski  voljeli jedni druge. Koliko imamo ljubavi  prema drugom, prema sebi?

Kada nam neko otvara  svoje srce , svoje biće ,  to čini  jer nam vjeruje, jer ima povjerenja  a sa druge strane kako reagiraš? Spontano želiš pomoći i preuzimaš odgovornost… i u tom trenu izgubiš  mir svoga srca .

Ne tako! Trebamo znati slušati  drugoga , čuti šta to skršeno  srce ima da kaže, a ne opteretiti sebe,nego podjeliti  odgovornosti. Svakog  Bog voli na osobit način. Bog je svakom dao talente i darove da nosi svoj križ i zato samo slušaj s mirom, ljekovito slušaj,  jer pažljivo  slušanje iskazuje veću ljubav nego najlepše riječi.Slušaj i zadrži  mir svoga srca. Trebamo u takvim momentima znati postaviti pitanje i podpitanje da bi mogli pomoći osobi da sama dohvati Božju volju. Tako  gradimo odnos ljubavi i poštovanja koji idu zajedno.

s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić r. Divić)

SAM_0271 SAM_0272 SAM_0254

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.