Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Drugi dan trodnevnice
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Drugi dan trodnevnice

U drugom danu Trodnevnice Gospi Karmelskoj braća Karmelićani su sa narodom molili Božanski Časoslov a u drugom delu duhovnog programa smenjivale su se molitveno meditativne tačke i prigodne muzičke tačke koje je na flauti izvela naša vjernica Daliborka Malenić.
Nakon molitveno meditativnog programa uslijedila je sveta misa koju je vodio vlč. Siniša Tumbas Loketić, sa braćom svećenicima.
U svojoj propovijedi obratio se vjernicima slijedećim riječima:
„Braćo i sestre, štovatelji naše nebeske Majke od Gore Karmela. U ovoj duhovnoj obnovi našega srca, dok se vježbamo povjerenja prema nebeskoj Majci, razmišljamo o riječi Božjoj danoj po proroku Izaiji. U prvom čitanju, vidimo da prorok Izajia govori o putu jednoga pravednika, govori o životu onog čovjeka koji možda nije svakoga trenutka slijedio Božji glas. Put jednog kršćanina, put jednog vjernika je prav, siguran, znamo kuda idemo, znamo tko nam pomaže, tko je uz nas. I neće nas ništa pokolebati na ovome putu spasenja, neće nas nitko i ništa navesti da skrenemo sa puta jednog pravednika. Krist nas je otkupio, Krist je život za nas dao, za nas pravednike,Pa i kad naiđe nevolja života, poteškoće, brige ovoga svijeta, kad u nevoljama tražimo Gospodina, tražimo njegovu pomoć i savjet, onda možemo biti sigurni da se ispunjavaju riječi današnjega Psalma: „Gospodin gleda s nebesa na zemlju“!
Kao što smo jučer rekli u molitvi pred živim Bogom, ako nas molitva Gospodinu usmjerava prema Majci, a molitva Majci prema Gospodinu, onda možemo biti sigurni da i riječi današnjega psalma potvrđuju da je i naša nebeska Majka uvijek sa nama, da Majka od Gore Karmela neće ostaviti svoje dijete, svoje čedo. Zato danas odlučimo se promijeniti, , odlučimo u svojim srcima slijediti Mariju od Gore Karmela. Našu Majku, našu zaštitnicu, našu zagovornicu. Amen.“
Na kraju svete mise otac Stjepan se zahvalio vlč. Siniši na dolasku i propovijedi, Daliborki na krasnim melodijama koje uz molitvu vode u dublji vid meditacije , razgovora čovjeka s Bogom i pozvao vjernike da dođu na sutrašnji treći dan molitvene priprave za proslavu Gospe Karmelske.
s. Marijana od Kraljice Karmela,OCDS

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.