Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Devetnica Duhu Svetom u somborskom Karmelu
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Devetnica Duhu Svetom u somborskom Karmelu

Danas je prvi dan devetnice Duhu Svetom.

Sveto pismo svjedoči nam kako su apostoli nakon Kristova Uzašašća devet dana bilo zajedno i molili   čekajući da se na njih spusti “Sila odozgo To je bila  prva devetnica u istoriji  Kršćanstva.

“Primite Duha Svetoga”, poručuje nam Gospodin. Duh Sveti jest mir koji raskrinkava naš nemir, bezgrešnost koja rasplinjuje  našu grešnost, gorljivost koja jača  našu mlakost…

Draga braćo i sestre u Kristu, dođite u Karmel – Sombor  i pridružite nam se u moljenju ove devetnice  kako bi se nova snaga i žar   zapalila u našem srcu.

Duše Sveti, nadahni me. 
Ljubavi Božja, sažeži me. 
Na pravi put povedi me. 
Marijo, Majko moja, pogledaj me. 
S Isusom, blagoslovi me. 
Od svakog zla, od svake obmane, 
od svake pogibelji, sačuvajte me!

Pomolimo se:
Bože koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i Njegovoj se utjehi vazda radujemo! Molimo te, Gospodine, da Tvoj božanski Duh po svom beskrajnom milosrđu očisti naša srca i od svih nas zala oslobodi! Po Kristu Gospodinu našem! Amen.

Za vreme devetnice poželjno je  primiti sakrament pomirenja i pokore (ispovjediti se) kako bi se od Boga zadobilo oproštenje vlastitih grijeha!

 

        18,00 MOLITVA  KRUNICE

        18,30 SVETA  MISA,

        LAURETANSKE  LITANIJE  I DEVETNICA DUHU SVETOM

                                                                                                    s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS – /Karmela Malenić/

 

Foto: www.t-online.de

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.