Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: Božansko milosrđe vrelo bolesnicima i patnicima i mire umirućih
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: Božansko milosrđe vrelo bolesnicima i patnicima i mire umirućih

Šesta Korizmena večer u DC sv.Gerard 21.03.2016.g

Domaćin: o. Zlatko Žuvela, OCD
Gost predavač: o.Jakov od ljubavi ,Kuharić , OCD

Otac Zlatko je pozdravio sve prisutne i poželio dobrodošli našem mladomisniku ocu Jakovu od Ljubavi (Kuharić),koji potiče iz vjerničke obitelji, tako je i odgajan. Rodjen je 14. listopada 1974. godine u Zagrebu, u obitelji s osmero djece. Osnovnu školu je pohađao u Zagrebu, da bi upisao i završio Klasičnu gimnaziju. Potom upisuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Jedno vrijeme provodi na studijama u Beču, da bi diplomirao u ljeto 1999. godine. Nakon diplomiranja odlazi živjeti u SAD gdje započinje postdiplomske studije komparativne književnosti na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Magistrirao je i nastavlja prema doktoratu. A onda… počeo se događati zaokret. Bog ga dalje postupno preko knjiga, osoba koje susreće, vodi do potpunog životnog obraćenja. Tako prepoznaje Božju ruku koja ga vodi dalje i dalje…Za svećenika je zaređen 20.06.2015. godine u zagrebačkoj prvostonici, 21.06.2015. godine u Svetištu Majke Božje Remetske slavio je svoju mladu Misu, a trenutno je član zajednice Karmela na Buškom Jezeru,a večeras je ovdje kod nas u Somborskom Karmelu kao predavač na temu :

Božansko milosrđe vrelo bolesnicima i patnicima
i mire umirućih

Na početku smo Velikog tjedna i razmišljamo o patnjama Isusa Krista i Njegovom uskrsnuću, a uporedno razmišljamo i o svojim patnjama, i o kršćanskom smislu patnje i smrti
Postoji znanstveni i vjernički pogled na ljudsku patnju.
Znanstveni pogled :
Smrtno bolesne osobe imaju velike duhovne potrebe koje nadvladavaju strah, pronalaze snagu za borbu za dalje i suočavaju se sa smrću i tako nastupa nutarnji mir, umiranje i smrt.
Vjernički pogled naljudsku patnju
Čovjek može izdržati bilo šta ako imarazlog za život i obratno .
Logoterapija.
Sv.Ivan Pavao II (Salufici dolores) spasonosno trpljenje
1984.g. Apostolsko pismo
1981.godine izvršen je atentat na papu Ivana Pavla II koji je u njuegovom životu ostavio svakodnevni bol.
Kršćanska vjera pronalazi smisao patnje, koja je povezana sa Isusovom patnjom. Zato trebamo svesno prihvatiti život – prihvatiti patnju. Naša bol i patnja potiču na solidarnost s onim koji trpi.
Umjeće življenja pretpostavlja umjeće umiranja.
Vjera čovjeka promatra kao duhovno biće koje je povezano s Bogom.
Zato se uvek postavlja pitanje Zašto?
U Starom Zavjetu je patnja bila kazna za grijeh.
Patnja značenje kušnje, poziv za obraćenje. Pokora ima cilj nadjačati zlo.
Novi Zavjet : “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga sina jedinorođenca…” da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego ima život vječni.
Krist je prošao zemljom čineći dobro. Svima kojima je potrebna pomoć On je pruža a na sebe je sam uzeo patnju, tako je Njegova patnja otkupiteljska patnja.
Križem trebamo izvršiti djelo spasenja. Ljudska patnja se povezuje s ljubavlju.
Zato u kršćanskoj perspektivi moramo pomoći umirućem, trebamo vjerovati u smisao života i smrti. Molitva je vjerna pratilja kršćanina.
Smrt –dovršenje života poprima dan rodjenja na život koji nema kraja. Kršćanin koji je naučio hoditi s Bogom i u smrti hodi s Bogom.U smrti Bog čovjeka zove k sebi.
Sv. Terezija od djeteta Isusa i svetog lica (OCD):”Ja ne umirem , ja ulazim u život”
Sv.Elizabeta od Presvetog Trojstva (OCD):”Ulazim u svjetlost, u ljubav, u život”.

SAKRAMENT BOLESNIČKOG POMAZANJA:
Isus je došao izliječiti čovjeka u potpunosti, i dušu i tjelo.
U sakramentima nas Krist fizički dodiruje, te uzima naše slabosti i nosi ih.
Učinci bolesničkog pomazanja:
1.posebni dar Duha Svetoga
2.Sjedinjenje s mukom Kristovom
3.Milost crkvenog zajedništva
4.Priprema za posljednji prijelac
Sakramenti su kao križ i imaju vertikalnu i horizontalnu dimenziju:
Vertikalna dimenzija sakramenta : povezuje nas s Bogom
Horizontalna dimezija sakramenta : povezuje nas sa drugima.
Sakrament bolesničkog pomazanja imaju pravo podijeliti svećenici, biskupi i prezbiteri.
“Bog nije došao da patnju uzme od nas…”Pol Klodel
( On nam pomaže da ga pronađemo , i da izdržimo…)

Nakon nagovora prisutnima se obratio domaćin o. Zlatko od sv. Josipa ( Žuvela) koji je još jednom napomenuo da su sve ovogodišnje teme Korizmenih tribina bile u skladu sa Izvanrednim Jubilejom milosrdja, koji je započeo Svetkovinom Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije 08. 12. 2015.g. i trajaće do svetkovine Krista kralja.Logo ovog Jubiljeja je Isus Krist koji nosi na ledjima Adama, kome Isus vraća život.Adam i Krist gledaju zajedno ,imaju jedan pogled.
Otac Zlatko domaćin Korizmenih tribina, se na kraju večeri zahvalio na raspoloživosti i dobrohotnosti predavačima koji su u toku ovih šest Korizmenih večeri izneli svoja predavanja , Upravi reda kao i Udruženju Njemaca koje sa gospodinom Antonom Bek, pruža podršku svih ovih godina. Rječi zahvale su upućene i ocu Stjepanu , prioru somborskog samostana, g. Emilu Antuniću i g,Marini Kovač koji su i večeras izveli himan „Milosrdni kao Isus“. Riječi zahvale su upućene i vlč. Drobina Gaboru kapelanu župe Presvetog Trojstva u Somboru i gospođici Nikoleti Malenić, koji su Korizmene večeri animirali svojim muzičkim numerama.
Riječi zahvale su upućene vlč.Josipu Pekanoviću, župniku župe Presvetog Trojstva i vlč. Marinku Stantiću župniku župe Svetog križa, koji su tokom Korizme obaveštavali i pozivali župljanje na predavanja, kao i g.Zlati Vasiljević dopisnici iz časopisa Hrvatske riječi.Veliko hvala i svima prisutnima koji su se tako vjerno odazivali na Večeri ponedeljkom.
Otac Stjepan Vidak, se zahvalio ocu Zlatku koji svih ovih godina vredno priprema duhovne Korizmene večeri, i sve prisutne pozvao da zajedno odpjevamo Himan :

Od Svetoga Duha sedam molimo dara,
jer je vječno milosrđe njegovo.
On vrelo je svakoga dobra i slatki naš odmor,
er je vječno milosrđe njegovo.
Duhom Svetim ojačani, jačamo bližnje svoje,
jer je vječno milosrđe njegovo.
Ljubav sve podnosi; ljubav se svemu nada,
jer je vječno milosrđe njegovo
Milosrdni kao Otac! Milosrdni kao Otac!

12721752_571963922984572_310421684_n 12721788_571963946317903_1258758930_n 12782449_571963672984597_619960660_n 12895391_571963962984568_1491257130_n

s.Marijana od Kraljice Karmela
/Karmela Malenić/

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.