Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Slika i uzor Crkve
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Slika i uzor Crkve

Nagovor pape Benedikt XVI. uz molitvu Anđeo Gospodnji 8. 12. 2006. god. 

Danas slavimo jedan od najljepših i najomiljenijih blagdana Blažene Djevice Marije: Bezgrešno začeće. Marija, ne samo da nije sagriješila, nego je bila očuvana čak i onog zajedničkog nasljedstva ljudskoga roda, to jest istočnoga grijeha. Razlog je tome poslanje koje je Bog odvijeka njoj namijenio: da bude Majka Otkupiteljeva. Sve je to sadržano u istini vjere o Bezgrešnom začeću. Biblijski temelj ove dogme nalazi se u riječima što ih je anđeo uputio nazaretskoj djevojci: “Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom” (Lk 1,28). “Milosti puna” – u grčkom izvorniku keharitomene – najljepše je Marijino ime, ime koje joj je sam Bog dao, kako bi naznačio da je oduvijek i zauvijek ljubljena, izabrana, unaprijed određena da primi najdragocjeniji dar, Isusa, “utjelovljenu ljubav Božju” (enciklika Deus caritas est, 12).

Mogli bismo se zapitati: zašto je među svim ženama Bog izabrao upravo Mariju iz Nazareta? Odgovor je skriven u nedokučivom otajstvu božanske volje. Ipak, postoji razlog na koji ukazuje Evanđelje: njezina poniznost. To dobro ističe Dante Alighieri u posljednjem Pjevanju o Raju: “Djevice Marijo, kćeri svoga Sina, / ponizna i iznad svakoga stvorenja, / čvrsta svrho vječnoga savjeta” (Par. XXXIII, 1-3). Sama Djevica, u svojoj hvalbenoj pjesni Veliča, ovako kaže: “Veliča duša moja Gospodina… što pogleda na neznatnost službenice svoje” (Lk 1,46.48). Da, Boga je privukla poniznost Marije koja je našla milost u njegovim očima (usp. Lk1,30). Tako je postala Majka Božja, slika i uzor Crkve, izabrana među narodima kako bi primila blagoslov od Gospodina i proširila ga na čitavu ljudsku obitelj. Ovaj “blagoslov” nije drugo doli sam Isus Krist. On je izvor milosti, kojom je Marija ispunjena od prvog trenutka svoga postojanja. S vjerom je prihvatila Isusa, te ga s ljubavlju darovala svijetu. To je i naš poziv i naše poslanje, poziv i poslanje Crkve: prihvatiti Krista u svoj život te ga darovati svijetu, “da se svijet spasi po Njemu” (Iv 3,17).

Draga braćo i sestre, današnji blagdan Bezgrešne poput svjetionika rasvjetljuje vrijeme došašća, to vrijeme bdijenja i pouzdanog iščekivanja Gospodina. Dok napredujemo ususret Bogu koji dolazi, gledajmo Mariju koja “svijetli poput znaka sigurne nade i utjehe putujućeg Božjeg naroda” (Lumen gentium, 68).

Izvor: vatican.va

Foto: pixabay.com

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.