Vjera Meditacije Skupljati… :) :-| :(
Meditacije Vjera

Skupljati… :) :-| :(

Skupljati znači…sabrati na jedno mjesto; sazvati, sabrati više predmeta nabavljajući pomalo; prikupiti, uštedjeti.

U Starom zavjetu ova riječ je je povezana sa budućnošću izabranog naroda koji se skuplja oko kralja (2 Sam 3,21) ili ga Bog skuplja/sabire kao svoj raspršeni narod (Iz 11,12, Pnz 30,3, Tob 13,5, 2 Mak 2,18) iz babilonskog (Jr 13,7, Jr 23,2, Jr 29,14, Jr 32,37, Mih 2,12, Sef 3,20, Zah 10,8, Ez 20,34, Ez 36,24) ili duhovnog sužanjstva (Mk 13,27, Mt 3,12, Lk 13,34). Ne smijemo zaboraviti da će i čovjekov drevni neprijatelj skupljati svoje snage (Otk 16,14 i Otk 20,8) u konačnoj borbi protiv Snaga Dobra.

Za nas su svakako otrežnjujuće i poučne Isusove prispodobe o onome koji pretjerano skuplja i služi svom varavom bogatstvu (Lk 12,17, Lk 16,13, Tob 12,8). I Isus ( Lk 8,14) i apostoli (Jk 5,2, Otk 8,17) upozoravaju na prolaznost bogatstva koje sa sobom neizostavno povlači i osjećaj moći, favorizuje zaboravljanje Boga i zanemarivanje bližnjega. Zato Isus potiče na bogatstvo u darežljivosti (2 Kor 8,2).

Osobno, volim skupljati različite stvari i predmete i iznova ih gledati izložene u našem stanu kao kolekciju raznovrsnih objekata i ”trofeja” strpljivog i istrajnog traženja i nabavljanja kroz duži vremenski rok. No kao vjernik moram razmišljati kao onaj koji sa Pavlom zajedno tvrdi: ”Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim ( Kol 3,2)”! Nije loše skupljati ali treba biti slobodan od skupljanja predmeta i plodova koje ono donosi.

Što je bitno za duhovni, duševni i tjelesni život a vezano je za proces skupljanja? Bitne su sve tri razine no sa duhovne perspektive se sve svodi na jedno pitanje: ”Što ti to donosi za život vječni?”, ”Što možeš ponijeti kad pođeš Gospodinu u susret?” Odgovor je kratak: ”Dobra dijela”. Kuće, automobile, novac, zemlju, umjetnička dijela, kolekcije raznovrsnih predmeta, knjige…ostavljamo sa našim odlaskom. Sve što nije dostojno da umre (kao  moguća prepreka na našem zemaljskom putu ka Bogu), ne treba ni da živi! Lijepo objašnjava Pavle tko su tobogati kršćani: ”Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje;neka dobro čine, neka se bogate dobrim djelima, neka budu darežljivi, zajedničari – prikupljajući sebi lijepu glavnicu za budućnost da osvoje onaj pravi život (1 Tim 6,17). Isus nije rekao da je bogatstvo samo po sebi loše već da je služenje bogatstvu pogubno po dušu.

Katolička udruga mladih pokreće akciju recikliranja gdje ćemo skupljati ono što bi smo inače odbacili, da bi pomogli onima koji su u potrebi. Naše malo, može mnogo. Možda će nas ova akcija potaknuti i da mislimo i na Zemlju, koju nam je Bog dao u posjed – da razmišljamo ekološki i da je očuvamo od našeg otpada. Ako nas netko vidi da iz trave, ili sa ulica podižemo odbačenu plastičnu bocu (kojoj treba 450-1000 godina za kompletnu biorazgradnju) i odlažemo je na otpad, vjerojatno će se začuditi no možda će se odlučiti da i sam uradi isto. Dati nešto malo od sebe a da to niko ”ne očekuje” je izazov i vježba u malim djelima koja pomažu svima nama.

Na kraju nam smajli 🙂 i antismajli 🙁 iz naslova ovog teksta mogu pomoći da odredimo gdje smo i što skupljamo. Postoji i treće opredijeljenje – biti indiferentan :-|, no za takve je Isus dao vrlo oštru opasku.

Piše: prof.dr.med. Robert Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.