Vjera Crkva Sklad između pape Franje i Martina Luthera Kinga
Crkva

Sklad između pape Franje i Martina Luthera Kinga

Sutra, 4. travnja, obilježava se 50. obljetnica preminuća Martina Luthera Kinga, afroameričkoga lidera i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je ubijen dok se zauzimao u kampanji za afroameričke radnike. Nekoliko dana poslije, u podnevnom nagovoru održanom na Trgu svetoga Petra, Pavao VI. – koji se s Martinom Lutherom Kingom susreo u Vatikanu 1964. godine – izrazio je žalost zbog ubojstva – kako je rekao – nedužnoga kršćanskog proroka rasne integracije.

Lik afroameričkoga pastora vrelo je nadahnuća i za papu Franju, koji ga je spomenuo u povijesnom govoru u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, 24. rujna 2015. godine, i koji je, prije manje od mjesec dana, primio u audijenciju Bernice Albertine, mlađu kćer Martina Luthera Kinga, koja se također zauzima za nenasilje i protiv svake diskriminacije.

O nasljeđu Martina Luthera Kinga na području zaštite ljudskih prava, za našu je radijsku postaju govorio nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, te istaknuo da je nedvojbeno riječ o monumentalnom liku u povijesti zaštite ljudskih prava. Može se reći – dodao je – da s njim započinje „novo razdoblje“, popraćeno općim razvojem društva i demokracije. Vjerojatno će zauvijek ostati među istaknutim likovima XX. stoljeća, kojima su se, valja naglasiti, pridružili i drugi. Pratili su ga, naime, i drugi primjeri, ali treba priznati da je s njim počela nova epoha – rekao je nadbiskup Jurkovič.

Na novinarovu primjedbu kako je u američkom Kongresu, 2015. godine, papa Franjo rekao da nas i dalje nadahnjuje san Martina Luthera Kinga, te na pitanje koje su zajedničke točke pape Franje i tog afroameričkoga lidera, nadbiskup je napomenuo da je riječ o dvije osobe koje su privukle opću pozornost na novo viđenje svijeta. Martin Luther King je to učinio što se tiče zaštite ljudskih prava afroameričkoga stanovništva, a Papa donosi novo viđenje Crkve.

Sve to nesumnjivo govori da je riječ o dva načela koja su priznata tipičnima za Martina Luthera Kinga, kao i za ličnosti kršćanskoga nadahnuća – primijetio je nadbiskup te istaknuo da je prvo načelo nenasilje, načelo koje je danas postalo problematično u odnosu na brojna djela nasilja koja vidimo oko sebe. Potom, načelo općega bratstva, odnosno treba sve ljude smatrati primateljima istoga bratstva.

Što se pak tiče ponovnoga pojavljivanja rasizma i diskriminacija, nadbiskup je kazao da tako važni problemi zahtijevaju stalnu pozornost, a ona ne može biti samo birokratska, odnosno ne mogu se u tomu zauzimati samo osobe koje su uključene u rad, nego se trebaju uključiti i važne ličnosti. Vidljivost se postiže samo preko istaknutih ličnosti, – mišljenje je nadbiskupa Jurkoviča – stoga teme važne za čovječanstvo trebaju braniti velike ličnosti.

Papa Franjo to čini, i to sjajno, i svi priznaju njegovu ulogu koju je postigao u tako kratko vrijeme – istaknuo je stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi. Papa vjeruje da je jedina budućnost dostojna ljudskoga bića ona koja uključuje sve ljude. Stoga moramo težiti tom viđenju, koje je također viđenje Martina Luthera Kinga, i štititi ga. Svi možemo biti sretni, ali to se događa samo ako su uključeni svi, od posljednjega do najpovlaštenijega i obratno – kazao je na kraju nadbiskup Jurkovič.

Izvor: radiovatican.va

Foto: pixabay.com (uz obradu)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.