Vjera Papa govori Sinoda. Slavlje mladih s papom Franjom
Papa govori

Sinoda. Slavlje mladih s papom Franjom

Pismo papi Franji mladih sudionika na sinodi: Hvala što si nam dao prostora (ANSA)

Pretposljednjega dana radova na sinodi mladi su sudionici organizirali za Papu posebno slavlje. Osim toga, izabrani su članovi XV. redovnog vijeća koje će pripremati sljedeću sinodu

„Hvala, Sveti Oče“, naslov je svečanosti održane jučer poslijepodne u atriju Dvorane Pavla VI., koju su u drugom dijelu 20. opće kongregacije organizirali mladi, sudionici sinode. Pjesme na brojnim jezicima i velika radost obilježili su to, za sinodske oce, neuobičajeno poslijepodne. Svečanost je popratila i Debussyjeva glazba, koju je na klaviru odsvirao kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode. Papa je srdačno zahvalio te svima udijelio blagoslov – kako je istaknuo na španjolskom jeziku – od srca.

Zajednički oblikovan dio povijesti

S tobom smo, i sa svim biskupima naše Crkve, također u trenutcima teškoćā – napisali su papi Franji mladi sudionici sinode u pismu punom ljubavi. Riječ je o tekstu koji ruši sve prepreke i strahopoštovanje. Autori pisma, naime, Papi govore ‘ti’, što je znak uzajamne blizine uspostavljene tijekom gotovo četiri tjedna radova na sinodi u Vatikanu. Vrijeme je to tijekom kojega su zajedno oblikovali mali komad povijesti. Mladi su toga svjesni te stoga Papi izražavaju poštovanje i radost.

Za nove je ideje potreban prostor, a Ti si nam ga dao – stoji u tekstu ispod kojega se nalaze potpisi mladih u više boja. Današnjem svijetu, koji nama, mladima, pruža nove mogućnosti, zajedno s mnogo trpljenja, trebaju novi odgovori i obnovljena snaga ljubavi. Današnji svijet treba ponovno pronaći nadu kako bi živio sreću koja se osjeća u davanju, više nego u primanju, radeći za bolji svijet. Molimo Te da nastaviš putom kojim si krenuo; molimo se za Tebe, dijelimo s Tobom Tvoj san: Crkvu koja izlazi, otvorenu svima, ponajviše najslabijima, Crkvu poput poljske bolnice – istaknuli su mladi.

Mladi su u pismu, osim toga, napomenuli da već jesu aktivni dio te Crkve, te da žele nastaviti sa zauzimanjem u svrhu boljega društva, i kulture mira i solidarnosti koja će u središte staviti siromašne u kojima se prepoznaje sām Isus.

Izbor članovā Vijeća za sljedeću redovnu sinodu

U prvom je dijelu kongregacije održano glasanje za izbor članovā XV. redovnog vijeća Biskupske sinode koje će pripremati sljedeću sinodu. Sinodski su oci, glasanjem po zemljopisnim područjima, izabrali 16 biskupa: jednoga među poglavarima i biskupima Istočnih katoličkih Crkvi, dva za Sjevernu Ameriku, po tri za Latinsku Ameriku, Europu, Afriku, i Aziju, te jednoga za Oceaniju. Njima će se, u skladu s odredbama nove apostolske konstitucije o Biskupskoj sinodi, koju je Papa potpisao 15. rujna ove godine, pridružiti voditelj dikasterija koji će biti nadležan za temu sljedeće biskupske sinode, te četiri člana koje će imenovati Papa.

Izvor: radiovatican.va (Paolo Ondarza; Ariana Anić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.