Vjera Crkva Savršena župa je ona u kojoj nema ogovaranja
Crkva Vjera

Savršena župa je ona u kojoj nema ogovaranja

Dragi čitatelji! Nakon duže pauze evo mene ponovno s mojom rubrikom „Moralni kutak“. Stavovi Crkve glede vjere i morala su čvrsti. U to smo se uvjerili i na nedavno održanoj Sinodi o obitelji. Crkva je ostala dosljedna, premda su mnogi očekivali revolucionarne promjene. Ipak, puno toga se mijenja u društvu ali u glavama i srcima ljudi. I stoga je na neke stavove Crkve potrebno stalno podsjećati kako bismo učvrstili svoju vjeru i neprestano rasli u svetosti.

Za ovaj broj  izabrao sam, da pišem o ogo- varanju. Problematika ogovaranja je vrlo aktualna i prisutna kako u životima pojedinaca, tako i u životu zajednica. Naime, u posljednje vrijeme papa Franjo je više puta izričito govorio o ovom velikom grijehu suvremenog čovjeka i vjernika. Izvukao sam neke njegove poticajne misli.

U propovijedi na svetoj misi u župi Sveta Maria Setteville u Guidoniji, Sveti je Otac, podsjetio kako su apostoli bili svjedoci iako grješnici. No, „kod apostola ne zamjećujemo međusobno ogovaranje. Neki su bili skloni nasilju, neki izdaji, neki plašljivci, ali nisu bili brbljavci. Jedan drugoga nisu ogovarali. Svi smo grješnici, ali ako u nekoj zajednici ima ogovaranja i brbljavaca, onda ona nije kadra svjedočiti Isusa“ – ustvrdio je Papa dodajući: „Ako zajednica želi biti savršena, onda mora otkloniti ogovaranje. Ako imaš nešto protiv nekoga, reci mu to u lice, ili reci župniku, jer se, prema Evanđelju, Isusovi svjedoci, svi redom grješnici, nisu međusobno ogovarali. Ako u jednoj župi nema ogovaranja, onda je savršena; u njoj su i grješnici svjedoci. Tako su svjedočili prvi kršćani: uzajamno su se voljeli. Počnite s uzajamnom ljubavlju. Neka vam Gospodin udijeli milost da jedni druge ne ogovarate“ – zaključio je Sveti Otac.

U jednoj svojoj jutarnjoj propovijedi u domu „Svete Marte“ papa je govorio o ogovaranju kao konkretnom „đavolskom djelu“.

Na jednom nedjeljnom „Angelusu“ papa Franjo je snažno pozvao okupljene vjernike: „Ne klevećite i ne ogovarajte jer riječi mogu ubiti… Tako je ružno ogovarati! Isprva se to može činiti nečim ugodnim, čak i zabavnim, kao kada se pojede slatki bombon. Ali na kraju nam to srce ispuni gorčinom i truje i nas same. Reći ću vam istinu: „uvjeren sam da ako svaki od nas odluči izbjegavati ogovaranja, na kraju će postati svet!“, istaknuo je Papa.
Tko ogovara svoga bližnjega, licemjer je jer nema hrabrosti vidjeti vlastite mane – upozorio je papa Franjo, u petak 13. rujna, u propovijedi na svetoj misi u domu „Sveta Marta“. Papa je naglasio da ogovaranje ima kriminalnu dimenziju, jer uvijek kad loše govorimo o svojoj braći, oponašamo Kajinovu ubilačku gestu. „Oni koji žive osuđujući bližnjega, govoreći loše o bližnjem, licemjeri su, jer nemaju snage, ni odvažnosti vidjeti vlastite mane. Isus o tome ne govori opširno. Također i apostol Ivan, u svojoj Prvoj poslanici, jasno veli: tko mrzi svoga brata, ubojica je, tko osuđuje vlastitoga brata, hodi u tami – istaknuo je papa Franjo. Uvijek kada „u svom srcu sudimo svoju braću, ili još gore kada ih pred drugima ogovaramo, mi smo kršćani ubojice. Kršćanin ubojica?! – A, nisam ja to rekao, nego Gospodin. A u tome nema dvojbe. Ako ogovaraš brata, ubijaš ga… Ogovaranja uvijek imaju kriminalno obilježje. Nema bezazlenih ogovaranja. Jezik je za hvaliti Gospodina“ – kazao je Papa citirajući apostola Jakova – ali kad svoj jezik rabimo za ogovaranje brata ili sestre, rabimo ga da ubijemo Boga, „Božju sliku u bratu“. Bolje je da se pomoliš za njega, da vršiš pokoru. A potom, ako je potrebno, razgovaraj s tom osobom da može grešku ispraviti. Ali nemoj o tomu govoriti svima… Molimo milost za sebe, za cijelu Crkvu, da se od bratoubilačkog ogovaranja obratimo na ljubav, poniznost, blagost, krotkost, velikodušnost ljubavi prema bližnjemu“ – potaknuo je Sveti Otac.

Poslušajmo Papu i prestanimo ogovarati!

Piše: mons. dr. sci. Andrija Anišić

Izvor: ZVONIK, Katolički listi; godište XXIV; broj 1 (267) siječanj -januar- 2017; str. 21.

Foto:  pixabay.com

 

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.