Vjera Meditacije S molitvom u iskustvo istine
Meditacije Vjera

S molitvom u iskustvo istine

„Uvijek čujemo kako je molitva dobra, a i prema Konstitucijama moramo je imati toliko sati, no ne razjašnjava nam se više od onoga što same možemo, a o Gospodnjim učincima u duši malo se kaže.“ (1 M 2, 7) U ovomu se jasno očituje poveznica molitve i novoga života. Nov život jest život koji Bog čini u nama; on je Gospodnji učinak u duši.

Značajna povijesna činjenica, iz koje se dobro razabire teologija molitve kod svete Terezije, jest da usporedno s ulaskom u novi život, do Terezije stižu Augustinove Ispovijesti, događaj za koji drži da je sam „Gospodin zapovjedio, jer ih nisam iskala niti sam ih ranije vidjela. Ja sam jako privržena svetom Augustinu […] zato što je bio grješnik.“ I nastavlja: „Kod svetaca koje je Gospodin, pošto su bili takvi, vratio k sebi, nalazila sam puno utjehe, misleći da ću kod njih pronaći pomoć i, kao što je Gospodin oprostio njima, da bi to mogao učiniti i meni. Međutim, jedna me je stvar obeshrabrivala, kako sam rekla, a to je da njih Gospodin bijaše pozvao samo jedanput, i nisu ponovno padali, a kod mene to bijaše toliko puta da me je to mučilo. No razmišljajući o ljubavi kojom me je ljubio, ponovno bih se ohrabrila, jer u njegovo milosrđe nikada nisam gubila pouzdanje, a u sebe jesam puno puta.“

Iako je živjela moralno ispravno, Terezija se prepoznaje u Augustinovim Ispovijestima. „Kako sam počela čitati Ispovijesti, čini mi se da sam sebe vidjela tamo. Često sam se počela preporučivati ovomu slavnom svecu. Kada sam stigla do njegova obraćenja i pročitala kako je čuo onaj glas u vrtu (Ispovijesti, knj. VIII., pogl. 12.) učini mi se da ga je Gospodin uputio upravo meni, tako je to osjetilo moje srce.“ (Moj život, 9, 8.) Ta činjenica jasno pokazuje da za Tereziju grijeh nije samo moralna kategorija. Daleko i od najmanjega legalističkog stava prema grijehu, ona će jasno reći „kako nam veća šteta može doći od jednoga lakog grijeha negoli od cijeloga pakla skupa“ (Moj život, 25, 19.). Stoga se čitav dinamizam molitve i čitav kršćanski život temelji na obraćenju, stvarnosti koja je ključna i u najvećim stupnjevima mističnih iskustava: „Nema tako uzvišena stanja u molitvi da mnogo puta ne bi bilo potrebno vratiti se na početak. Promatranje grijeha i vlastite samospoznaje na ovomu putu molitve jest kruh s kojim se moraju jesti sva jela.” (Moj život, 13, 15.) Ukratko: obraćenje je proces koji traje cijeli život.

Ovim dolazimo do pitanja odnosa molitve i istine. Molitva za Tereziju nije isto što i puno riječi, „jer ako koja ne pazi na to s kim razgovara i što traži, te na to tko je onaj koji traži i od koga traži, ja to ne nazivam molitvom, ma koliko micala usnama“ (1 M 1, 7).

Terezijina molitva jest po strukturi osobna. Ona je susret “dvaju tko” (dos quienes): tko Boga i tko čovjeka. Zato je ključno – piše Terezija sestrama San Josea u Avili – “da pogledate s kim razgovarate i tko ste vi” (Put k savršenosti, 22, 1.). Ovo jasno pokazuje da prava molitva zahtjeva biti u istini: u istini o Bogu koja je objavljena u Isusu Kristu, te u istini o sebi samima, svojoj povijesti, često obilježenoj trpljenjima, grijesima… Bog koji se objavljuje u Isusu Kristu “istina je sama po sebi. Bez početka je i bez kraja, pa sve ostale istine ovise o toj istini, kao i sve ostale ljubavi o toj ljubavi te sve ostale veličine o toj veličini” (Moj život, 40, 4.). Iz ovoga je razvidno da biti u istini ovisi o odnosu s Bogom. Drugim riječima, što smo više jedno-s-Bogom, više razumijemo sebe, svoju povijest. Uz ovo je povezana „vrlo odlučna odlučnost“ – kako je Terezija naziva – potrebna da se čovjek odupre svemu što ga odvaja od Boga, posebno od đavla i zavodljivosti svijeta, kako bi mogao biti u savršenoj intimnosti s Bogom. „Znam reći da je to jedan od najmučnijih života što mi se čini da se može zamisliti; niti sam uživala Boga niti sam imala zadovoljstva u svijetu. Kad bih se našla u zadovoljstvima ovoga svijeta, čim bih se sjetila koliko dugujem Bogu, bijaše mi mučno. Kad bih bivala s Bogom, uznemirivale su me sklonosti prema svijetu. To je tako mučan rat, da ne znam kako sam ga mjesec dana mogla podnositi, a kamoli tolike godine. Ipak jasno vidim veliko milosrđe što mi ga je udijelio Gospodin: kada sam se već trebala baviti svijetom, da imam srčanosti baviti se molitvom.“ (Moj život, 8, 2.)

Izvor: karmel.hr

Foto: Danilo Krnjaić

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.