Psihologija S I D R E NJ E
Psihologija

S I D R E NJ E

Želite li usidriti svoje najbolje stanje? Baš kada Vam treba? Naravno, moguće je.

Dobra stvar u nauci je što sve o čemu su naučnici razmišljali ili eksperimentirali, može naći svoje mjesto u životu. To je onda primijenjena nauka, koja nam opravdava svrhu teorije. Baš kao što je to radio moj prezimenjak Ivan Pavlov. Kada sam promijenila prezime u Pavlov, mnogi su imali asociaciju…’Aha znam sad se zoveš,kao onaj s psima?!’ Nisam baš planirala da me povezuju s njim,niti s njegovim eksperimentalnim kučićima, ali sam se za njega zainteresirala još na drugoj godini studija kada smo detaljno izučavali psihologiju učenja. Ovaj čovjek bi stavljao meso u prahu na jezik pasa, a oni bi počeli da luče pljuvačku (tzv. proces salivacije). Jednog dana je uočio da su psi lučili pljuvačku i pre nego je meso u prahu dotaklo njihov jezik.On je zato počeo kontrolirati signale koji su prethodili hrani. U jednom poznatom eksperimentu, puštao je da pas čuje zvuk zvona (uslovna draž) pre nego što dobije hranu u usta (bezuslovna draž).

Nakon više njegovih udruživanja ‘zvona i hrane’ psi su počeli da balave(saliviraju) čim bi čuli zvono (reakcija).

On je shvatio da je asocijacija na neki način ključ učenja. Evo kako:
Vi kao i ja imate sopstvenu povijest, s nizom različitih emotivnih stanja. Da bismo ponovo odreagirali na nešto, treba nam okidač. Treba nešto da nas podsjeti, pa da mi odreagiramo. Mozak spontano povezuje događaje.To ste iskusili, sigurna sam. Čujete neku glazbu i povežete je sa nekom osobom, ili ona u vama pobudi nešto lijepo. To bi bilo auditivno sidro. Postoji i mirisno sidro. Znate već miris kave kad negdje uđete, ili miris kolača, ili kestenja na ulici (uskoro!). Vizuelno sidro može biti nečiji izraz lica, koji usledi pre onoga što ste doživjeli, ili određena boja je nešto što direktno budi određeno raspoloženje, kažu.

Sidro može biti bilo što što vas uvodi u neko emocionalno stanje, a nastaje ponavljanjem, čime mi i stvaramo navike. Ipak sidro nastaje i kada je za vas nešto važno i značajno. U tom trenutku određenog emotivnog naboja, vi ‘bacate sidro’, točnije usidravate određeno stanje. Divno je kada su stanja pozitivna i resursna, ali zna biti vrlo nezgodna kada se radi o fobiji na primjer. Blaži oblik bila bi trema koju možemo osjetiti pri nekom javnom nastupu. Ljudi su nekada nepotrebno ograničeni i zarobljeni strahovima iz prošlosti, čije vrijednosti nisu naknadno preispitivali, niti su se bavili svojim asocijacijama, koje hitjeli ne hitjeli mozak sam stvara.

To da Vi možete biti odličnan kapetan sopstvenog broda, znači samo da iako je sidrenje naših stanja često nesvjesno, mi ga možemo razviti i svjesno. I to uči NLP. Baš zato je jedan od njegovih osnivača Richard Bandler rekao da: ‘ nikada nije kasno za sretno djetinjstvo’.

Vi možete da stvorite novu, bolju, korisniju rekaciju!
Sjećate se niza raznolikih stanja u kojima ste bili? Pa zašto ih ne koristiti kad god Vam trebaju?

Vjerujem da je vrijeme da se i Vi umiješate!
Npr. možete koristiti fiziologiju sopstvenog tijela dok gleda predivan prizor otvorene pučine. Ili se sjećate spontanosti I duhovitosti koju ste imali dok ste s prijateljima pili vino prije dvije godine na onom slavlju…I baš bi voljeli da kada priđete toj osobi imate tu spontanost i duhovitost. Ili Vam možda treba ‘ono samopouzadanje’ koje ste tako uvjerljivo gajili, u određenoj situaciji dok ste prezentirali nešto…Moguće je sjetiti se, preuzeti (ili pozajmiti) od sebe (čak I od drugog, to se zove modelovanje) stanje, koje ste već doživjeli, iskusili, osjetili I donijeti ga u ovdje i sad. Točnije, usidriti ga za neku buduću situaciju, za koju se npr. pripremate, a važna Vam je.

Kada povjerujete da je to moguće, naćićete i način. Već jeste? Bravo!Evo I tehnike, koju ću podijeliti s Vama. Smatram ovaj NLP alat vrlo korisnim, a ima svega nekoliko jednostavnih koraka: 1. Identifikujte u kojoj vam situaciji treba određeni resurs (npr.u razgovoru sa šefom iduće nedjelje) 2. Precizno ga identifikujte (treba mi dakle, samopouzdanje!) 3. Pronađite situaciju u životu kada ste imali takav resurs. 4. Izaberite jasna sidra onoga što ste čuli, vidjeli, osjećali u toj situaciji 5. Sad i zakoračite fizički u neko drugo mjesto (od onoga u kojem stojite), u kojem ćete biti asocirani u tu situaciju, i nastojat ćete je ponovo poživjeti svim čulima (vidjeti to što ste vidjeli, čuti osjetiti).U mislima se vratite potpuno u tu situaciju i proživite je ponovo. Kad dostignete vrhunac, promijenite stanje I iskoračite iz njega (disocirajte se!) 6. Ponovo proživite isto. Ponovite stanje, zakoračite u njega I doživite svim čulima ono kako ste se osjećali, što ste vidjeli, i što ste čuli.Možete to ponoviti više puta. 7. Kada postavljate sidro, postavite i okidač. To je jedan znak koji ćete dati sebi (ili druga osoba dok je usidravate, npr)prije nego vaše stanje dođe do vrhunca. Npr. pokret rukom, ili jednostavni gest nogom…što će okinuti sidro točnije, vaš put ka proživljavanju samopouzdanja. 8. Sada možete definirati neku buduću situaciju u kojoj vam treba to stanje (samopouzadnje, zar ne?) 9. Sad zakoračite u buduću situaciju, pokrenite svoj okidač (pokret rukom, nogom, ili nešto treće), i asocirajte se u budućnost (razgovor s šefom iduće nedjelje) s samopouzadnjem koje ste ponovo doživjeli. Prije vrhunca iskoračite iz stanja. 10. Nekoliko ponavljanja, će Vam omogućiti da se potpuno pripremite za situaciju koja Vas čeka.

Čestitam, upravo ste usidrili svoje odlično stanje, baš ono koje Vam treba!
Korsistite ga, i sjetite se da vaše sidro donosi sreću

Piše: Pavlov, psihoterapeut, NLP trener

Maja Pavlov

Maja Pavlov je dipl.psiholog, sertifikovani Transakcioni analitičar (CTA) psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima.
Radi individualne i grupne sesije sa klijentima koji prepoznaju značaj psihoterapije za njihovo opšte zdravlje i kvalitet života. Veruje u promenu stanja, ličnosti i konteksta osobe. Pomaže klijentu u intenzivnom procesu promene, prvo da je definiše, a onda i ostvari. U svojoj praksi, tretirala je različit spektar neželjenih stanja od svakodnevnih životnih tegoba do složenih kliničkih poremećaja (neuroze, psihoze i granični poremećaji). Radi i sa porodicama, bračnim parovma ili porodničnim dijadama.
Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima . Tom Best (USA), Bernt Isert (Germany) i Charles Faulkner (USA, UK) . U okviru Psihopolisa drži NLP Practitioner i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu, i vodi grupe ‘TA u svakodnevnom životu’.
Prepoznala je značaj TA i NLPa, radeći sa ljudima u njihovim različitim životnim fazama, verujući da su svesni (i nesvesni) razvoj neminovnost, za koju treba biti spreman.
Svoju psihoterapijsku praksu razvijala je kroz rad sa pojedincima i grupama, kao i vođenjem edukativnih razvojnih programa , u zemlji i inostranstvu. Autor je akreditovanih treninga kod Republičkog Ministarstva zdravlja i socijalne politike i oko 60 projekata u oblasti razvoja zajednica.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.