Vjera Papa govori Roditelji su instrumenti Božje ljubavi za svoju djecu
Papa govori Vjera

Roditelji su instrumenti Božje ljubavi za svoju djecu

Prije opće audijencije, papa Franjo je u auli Pavao VI. posjetio i obodrio ondje okupljene bolesnike: Raskomotite se. Dan ne izgleda previše lijep, zbog toga smo vas pozvali unutra, pa audijenciju možete pratiti na ekranu; mogla bi padati kiša, a ne želimo da imate problema, rekao je Papa, pozdravljajući i blagoslivljajući bolesnike.

Isusova je današnja riječ snažna – ustvrdio je Sveti Otac te dodao: Prije samoga početka kateheze, želio bih, u ime Crkve, zamoliti vas za oproštenje, zbog svih skandala, koji su se u posljednje vrijeme dogodili – bilo u Rimu, bilo u Vatikanu – molim vas oprostite – rekao je.

Danas je Papa govorio o obećanjima koja dajemo djeci. Rekao je da ne misli toliko na ona mala i svakodnevna obećanja koja dajemo kako bismo ih oraspoložili ili ih potaknuli da budu dobri; kako bismo ih privolili da se uključe u nastavu ili ih odvratili od nekog hira. On cilja na ona velika i životna obećanja, odlučujuća za životna očekivanja djece, za njihovo povjerenje prema ljudima, kao i za sposobnost da Božje ime shvate kao blagoslov.

Papa je nadalje kazao kako o djeci govorimo kao o ‘našoj budućnosti’ ali se – kad je o budućnosti djece riječ – pita: koliko smo ozbiljni i vjerni svojim obećanjima koja im dajemo, o njihovu dolasku na ovaj svijet. Prihvaćanje i njega, bliskost i pažnja, povjerenje i nada, važna su obećanja koja se sva mogu sažeti u samo jedno obećanje: ljubav. Obećavamo im ljubav. To je najispravniji način u prihvaćanju ljudskog bića koje dolazi na svijet – kazao je.

Obećanje ljubavi je ono koje muž i žena (otac i majka) daju svakom djetetu: od trenutka kada ga začnu u mislima. Djeca na svijet dolaze očekujući ‘potvrdu’ tog obećanja: očekuju ga u potpunosti, s povjerenjem, sasvim nezaštićena. Kada se očekivano iznevjeri, djeca se osjete povrijeđena “skandalom” koji im je nepodnošljiv – utoliko su teže povrijeđena, ukoliko još nisu sposobni razumjeti što se dogodilo – objasnio je papa Franjo.

Bog od prvoga trenutka bdije nad ovim obećanjem. Bog stoga djecu nikada ne gubi iz vida. (Mt 18,10). Jao onima koji iznevjere dječje povjerenje; jao njima! Njihovo posvemašnje povjerenje u nas i naše obećanje – smatra Sveti Otac – obvezuje nas od prvoga trenutka i sudi nam.

Spontano dječje povjerenje u Boga, ne bi smjelo nikada biti iznevjereno jer je to nježan i tajanstven odnos između Boga i dječje duše. Dijete je već od rođenja sposobno osjetiti Božju ljubav; da postoji Bog koji voli djecu. Djeca, tek što se rode – uz hranu i skrb – počinju primati na dar i potvrdu duhovnih kvaliteta ljubavi. Djelovanje ljubavi se očituje u nadijevanju imena, u govoru, namjernim pogledima, u sjaju osmijeha. Tako (djeca) uče da je ljepota veze među ljudima usmjerena na našu dušu; da traži našu slobodu, prihvaća različitost drugoga, priznaje ga i poštuje kao sugovornika – kazao je Papa.

Drugo čudo i drugo obećanje je: mi – tata i mama – ti se dajemo na dar, i to kako bismo te darovali tebi samom (samoj)! A ovo je ljubav: posredovati iskru Božje ljubavi! Vi tate i mame imate tu Božju iskru koju dajete svojoj djeci; vi ste instrumenti Božje ljubavi, što je tako lijepo! – dodao je Papa. Samo ako djecu gledamo Isusovim očima, možemo istinski razumjeti u kojem smislu, braneći obitelj, štitimo čovječanstvo! Dječje gledište je gledište Sina Božjega. I sama Crkva, u sakramentu Krštenja, djeci daje velika obećanja, kojima obvezuje i roditelje i kršćansku zajednicu. →

Sveta Isusova Majka – po kojoj je Sin Božji došao k nama; voljen i rođen kao dijete – čini da Crkva slijedi put njezinoga majčinstva i vjere. I sveti Josip – čovjek pravedan, koji ju je prihvatio i zaštitio – neka nas učini dostojnima ugostiti Isusa u svakom djetetu kojega Bog šalje na zemlju.

Nakon čitanja i pozdrava hodočasnicima na različitim jezicima, papa Franjo je najavio Svjetski dan borbe protiv bijede, 17. listopada, objasnivši da je taj Dan predložen kako bi se povećali napori u iskorjenjivanju krajnjega siromaštva i diskriminacije, kako bi svatko mogao u potpunosti ostvarivati i uživati svoja temeljna ljudska prava. Uputio je apel da se svi založe i kako bi Kristova ljubav doprla do najpotrebnijih i najnapuštenijih te im olakša život.

Podsjetivši na današnji spomen svetoga Kalista, pape i mučenika, poželio je da se hodočasnici prisjete tolikih hrabrih Kristovih svjedoka te da to u njima ponovno i snažno pobudi vjeru. Po svom običaju, pozdravio je posebno mlade, bolesnike te novovjenčane parove: Dragi mladi, s radošću prigrlite Gospodinov poziv da uložite svoju snagu u navještaj evanđelja. Dragi bolesnici, hvala vam na prikazanom trpljenju, jer je vrlo dragocjena radi tolikih koji još ne upoznaše Božju ljubav; dragi novovjenčani, nastavite svojim životom naviještati Gospodinovu vjernost!

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.