Vjera Crkva U Rimu pokrenuta inicijativa “50 sati za Rim”
Crkva Vjera

U Rimu pokrenuta inicijativa “50 sati za Rim”

U svijetu izobličenom nasiljem, kako posljednjih dana svjedoče crkne kronike, i napadima slijepoga terorizma, ima mladih koji se zauzimaju za bližnje, svoje vrijeme posvećuju potrebitima, a to je smisao i inicijative „50sati za Rim“ koju je pokrenuo Ured za sveučilišni pastoral pri Papinskom lateranskom sveučilištu. Studenti su se obvezali da će 50 sati svojega vremena darovati onima koji u Rimu žive „u egzistencijalnim periferijama“, o kojima papa Franjo često govori.

Govoreći o nastajanju i odvijanju inicijative u razgovoru za našu radiopostaju, velečasni Mirko Integlia, ravnatelj Ureda za sveučilišni pastral pri Papinskom laternaskom sveučilištu, rekao je da projekt polazi izdaleka, prije svega iz zajedničkoga promišljanja o Papinim porukama sveučilištima, osobito katoličkim i papinskim, koje, ako ih se ozbiljno shvati, mogu biti revolucionarne jer govore o odnosu između sveučilišta i svakodnevnih problema naroda. Snažno nas se dojmila Papina rečenica na susretu s torinskom mladeži, koja otprilike glasi: „Sveučilište je također služenje“ – kazao je velečasni dodajući:

Potom je uslijedilo drugo razdoblje ovoga hoda, a to je projekt međunarodnoga dragovoljstva od 2015. godine, nazvan „12 za Njega“, koji je mlade tijekom ljeta slao u periferije svijeta. Nakon toga su sami mladi tražili da nastavi raditi sa svojim bližnjima, dakle i u Rimu. Iz toga je nastala inicijativa „50 sati za Rim“, odnosno, od sada do travnja studenti će pedeset sati biti na raspolaganju stvarnostima u kojima Crkva u Rimu i druge organizacije služe siromašnima, trpećima, napuštenima, marginaliziranima, zatvorenicima i svima potrebitima – objasnio je velečasni Integlia.

Na upit kamo šalju studente na rad, rekao je da idu na službu u razne stvarnosti. Svi su s oduševljenjem pozdravili ovu inicijativu. Studenti će u Rimskom caritasu preuzeti četiri službe. Bit će na raspolaganju Zajednici svetoga Eegidija, primjerice u menzi za siromašne, zatim u školama mira, koje su vrlo poznate u rimskim periferijama. Oni će pomagati djeci u njihovim školskim obvezama. U zajednici ‘Novi horizonti’, koju je osnovala Chiara Amirante, radit će s ovisnicima; s bolesnicima će pak raditi u jednoj rimskoj poliklinici. Osim toga, radit će i u karitativnim ustanovama Malteškoga reda koje su na prvoj crti u krajevima zahvaćenim prirodnim nepogodama – kazao je velečasni dodajući da se već prijavilo 130 studenata.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.