Vjera Crkva Riječ Urednika Radio Marije Srbije za prosinac
Crkva Vjera

Riječ Urednika Radio Marije Srbije za prosinac

Dragi prijatelji Radio Marije!

Imao sam nedavno milost još jednom hodočastiti u Svetu zemlju. Još jednom u hodu častiti sva ona sveta mjesta Isusovog djetinjstva, javnoga djelovanja, muke, smrti i uskrsnuća. Hvala Isusu i onima koji su mi to omogućili. Od prvog mog hodočašća u Svetu zemlju (1998.) do danas nikada me nije napustio taj divni osjećaj: „Ja sam bio na mjestu gdje je Isus začet, gdje se rodio, gdje je propovijedao, gdje je čuda činio, gdje je trpio i umro te uskrsnuo…“. No, sada je sve to osvježeno, obnovljeno, produbljeno… Stoga će mi Došašće i Božić ove godine biti sigurno drugačiji nego prethodnih godina. Pokušat ću i vas, ovoga Došašća, „uvući“ u taj divni osjećaj – riječju i slikom – na jednoj Novoj evangelizaciji. Doista, na puno mjesta odzvanja onaj čudesni i snažni „ovdje“. „Ovdje“ se to dogodilo, ovdje je Isus to rekao, to učinio… I sve je to bilo radi čovjeka i za čovjeka.
Iako je Isus sudjelovao u stvaranju svemira, zemlje i čovjeka (usp. Kol 1,15-20), ipak je jedan trenutak njegovog života bio poseban. Bio je to trenutak kad je započeo svoj ovozemaljski život. Taj trenutak dogodio se u Nazaretu. Na mjestu njegovog začeća stoji napisano: Ovdje je Riječ tijelom postala. Taj trenutak se u Nazaretu, velebnoj crkvi Navještenja, doživljava s posebnim osjećajem. Na tom mjestu je vječni Bog postao čovjekom, Sin Božji se utjelovio snagom Duha Svetoga i započeo živjeti u blagoslovljenoj utrobi nazaretske djevice Marije… Ondje je radi nas i radi našega spasenja sišao s nebesa. Doista, divna i nevjerojatna istina. Još je snažniji osjećaj u špilji Isusova rođenja, do koje smo ovog puta, uspjeli sići nakon dvosatnog čekanja u redu. Nema u toj špilji ničega lijepoga, privlačnoga, idiličnoga kao što su „Betlehemi“ u našim crkvama. Sve je zapravo zapušteno i tužno – baš kao i kad se Isus rodio. Ipak, kad vjernik konačno uspije kleknuti i poljubiti zvijezdu koja označava mjesto Isusovog rođenja, sve se promijeni. Na tom mjestu stoji ispisano latinskim jezikom: Ovdje se od djevice Marije rodio Isus Krist. Suze – pa mir i radost, takav sam osjećaj imao. A evo kako je taj osjećaj lijepo opisao prof. Rebić: „Ovdje! Moćna riječ! Kad pročitate, srce vam brže zakuca, temperatura vjere se diže. Svaka je riječ na ovom mjestu suvišna. Tu ljudsko srce susreće Boga i s Bogom zapodijeva spasenjski razgovor“.
Donio sam iz Betlehema dva kipića malog Isusa – jedan za crkvu, jedan za sebe a prilažem njegovu fotografiju i uz ovaj tekst. Volio bih da taj „Isusić-Božić“ u svima onima koji će ga pogledati izazove takve osjećaje koje je zapisao prof. Rebić te da nam ovih blagdana učvrsti i umnoži vjeru. Da nam pomogne susresti ga na poseban način, tako da nam srce brže zakuca a osjećaj zahvalnosti da se vine do neba. Taj isti Isus, koji je prije više od dvije tisuće godina postao čovjekom, bit će među nama – jer se od svog uzašašća na nebo – neprestano rađa i nastanjuje među nama, snagom Duha Svetoga, po Euharistiji, po svojoj riječi, po zajedničkoj molitvi, po međusobnoj ljubavi, napose po ljubavi prema braći i sestrama u potrebi – siromašnima, bolesnima, napuštenima…
Zapodjenimo ovoga Božića istinski, „spasenjski razgovor“ s njim da bismo iskusili mir koji nam je on donio, radost kojom nas je želio ispuniti, ljubav koju nam je darovao da bismo je darivali drugima…
S tim mislima želim BLAGOSLOVLJENO DOŠAŠĆE i SRETAN BOŽIĆ svim slušateljima, volonterima, dobročiniteljima i djelatnicima Radio Marije Srbije kao i Svjetskoj obitelji Radio Marije i vodstvu Svjetske obitelji.

Preuzeto: Radio Marija Srbije

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.