Vjera Crkva ‘Razvidan je rast pojavâ nesnošljivosti i diskriminacije protiv kršćana u Europi’
Crkva Vjera

‘Razvidan je rast pojavâ nesnošljivosti i diskriminacije protiv kršćana u Europi’

Razvidan je rast pojavâ nesnošljivosti i diskriminacije protiv kršćana u Europi, osobito u Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj i skandinavskim zemljama jer „je zakonodavstvo često problematično, nedostaje odgovor kršćanskih političara, a zajednička svijest slabi – ustvrdio je Martin Kugler, predsjednik Opservatorija za nesnošljivost i diskriminaciju protiv kršćana, u jučerašnjem govoru europskim biskupima, okupljenima na plenarnoj skupštini u kneževini Monako, predstavljajući Izvješće za 2015. godinu.

Izviješće razlikuje oblike nesnošljivosti koji se odnose na kulturu i oblike zakonske diskriminacije. Primjer kulturalne diskriminacije je prošlotjedni prosvjed u Mađarskoj, organiziran protiv poljske odluke o pobačaju. U tom je prosvjedu ismijavan lik svećenika, koji je umjesto hostije, prosvjednicima davao pilulu za dan poslije. Drugi pak oblik nesnošljivosti je izložba jednoga španjolskoga umjetnika u Pomploni, u studenome 2015. godine , kada je od 200 ukradenih posvećenih hostija, složio riječ ‘pedofilija’.

Zbog zakonske diskriminacije „sukobljavaju se različita ljudska prava“. Najpoznatiji slučaj onaj iz Engleske, gdje je od dvanaest katoličkih agencija koje su zbrinjavale posvajanje djece, deset zatvoreno zbog njihova opiranja nastojanju da istolspolni parovi posvajaju djecu.

Svi su biskupi, okupljeni na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija u Monaku, jučer išli u Nicu kako bi očitovali solidarnost s francuskim narodom i kako bi molili za mir. Biskupe je primio mjesni biskup André Marceau, te gradonačelnik Nice Pfilippe Pradal te predsjednik pokrajine, Christian Estrosi. Oni su u tišini molili ispred Spomena, koji su ljudi spontano izgradili na Promenade des Angleais, s cvijećem, svijećama i porukama u spomen na 86 osoba, ubijenih u napadu 14. srpnja ove godine, a potom su glasno izmolili Očenaš i Zdravomariju.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.lastampa.it

 

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.