Vjera Meditacije Razmišljanje uz 2. nedjelju došašća
Meditacije

Razmišljanje uz 2. nedjelju došašća

Dvije svijeće, 2. nedjelja došašća (foto: pixabay.com)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.

Došašće je vrijeme radosti. A da bi ta radost koju nam daruje Gospodin mogla biti istinska radost potrebno je pobrinuti se za higijenu duše. Skinuti sa sebe staroga čovjeka i obući se u novog.
Današnje evanđelje donosi nam izvještaj o Ivanu Krstitelju koji obilazi okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje za otpuštenje grijeha. Istinski susret s Bogom zahtijeva kao osnovni preduvjet obraćenje, jer grijeh po sebi čovjeka čini nesretnim, nezadovoljnim, neispunjenim, u konačnici izgubljenim. Bog nam dolazi kao prijatelj, kao onaj koji želi pomiriti i iscijeliti naše rane. Netko tko je ozdravio od neke teške bolesti zna dobro koja je radost biti zdrav. Gospodin dolazi da nas ozdravi, ali da bi se to moglo dogoditi i od nas samih se traži da to doista želimo.
Riječi proroka Izaije: ”Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka dolina i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putevi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje”, trebale bi duboko i ozbiljno protresti našu nutrinu. Što je to neravno, krivudavo i hrapavo u našim životima? Što je to bolesno što vapi za ozdravljenjem?
Kroz ovo vrijeme došašća pripremamo se za susret s Kristom. Samo milosrdni i dobri Bog može ozdraviti ono što je bolesno u nama. Ta ljubav koja se daruje svakom čovjeku kao spas, traži od nas recipročnu ljubav. Ona će se dogoditi onoga trenutka kada Gospodinu predam samoga sebe. U meni će se onda roditi jedan posve drugačiji čovjek koji želi voljeti i biti voljen, koji želi ovaj život urediti tako da ne živi napola nego u punini. Zato sveti Pavao u poslanici Filipljanima kaže: ”I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov”.
Naša ljubav sve više i više će rasti ukoliko ta ista ljubav bude suoblikovana Kristovoj ljubavi. Ona će nam pomoći da spoznamo i proniknemo što je uistinu najvažnije u mom životu. Kakav čovjek želim biti u odnosu prema Bogu, sebi samome i bližnjima. Nesebična ljubav pročišćena od kaljuže grijeha i svakovrsnih zastranjenja sposobna je čovjeku vratiti njegovo pravo dostojanstvo da se s pravom može zvati dijete Božje. Jer nas je On stvorio na svoju sliku i priliku i zato ništa ne može ispuniti čovjekovo srce kao Bog.
Kroz ovo vrijeme adventa dobro bi se bilo zapitati: Kakva je moja vjera? Ili za koje vrijednosti ja to živim ili želim živjeti? Dobro bi se bilo isto tako zapitati na kojem je mjestu Krist u mojoj svakodnevici? Možda se trebam povući u pustinju vlastita srca ne bi li dobio odgovor na to pitanje. Ono će mi zasigurno reći gdje sam. Možda ću se iznenaditi kada otkrijem da je moj život manjkav i ispunjen svakojakim idolima koji nisu Bog, ali to će mi dati priliku da stanem pred Gospodina i priznam mu otvoreno da kroz ove dane želim da me njegova milost dotakne i preobrazi.
Radosna ću srca dočekati dolazak Gospodnji onoga trenutka kada ponovno u meni zasvijetli svjetlo Kristovo, ono svjetlo koje na ispaćenoj duši i tijelu donosi novu nadu. Nadu da ništa nije izgubljeno, nego, štoviše, da sada i od ovoga trenutka moj život jest Krist. Sveti Pavao u poslanici Galaćanima će reći: ”Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene”. Draga braćo i sestre dopustimo Gospodinu da kroz ove dane došašća uđe u one najdublje i najintimnije dijelove našega bića i osjetit ćemo radost njegove prisutnosti.

Izvor: radiovatican.va (Stjepan Šuflaj – Rim)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.