Vjera Crkva Razgovor s novoimenovanim ravnateljem Tiskovnog ureda SS-e, Gregom Burkeom
Crkva Vjera

Razgovor s novoimenovanim ravnateljem Tiskovnog ureda SS-e, Gregom Burkeom

Greg Burke je oduševljen, uzbuđen i pomalo uplašen zadatka i odgovornosti koje leže pred njim na njegovu novom položaju Ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Burke će tu dužnost preuzeti od isusovca patra Federica Lombardija 1. kolovoza (2016. godine).

Prije nego što je imenovan za zamjenika Ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice u siječnju, 56-godišnji Greg Burke je bio viši komunikacijski savjetnik vatikanskoga Državnog tajništva. Bio je prethodno dopisnik Fox News Channel–a te Time Magazine–a, sa sjedištem u Rimu.

Govoreći za Vatikanski radio, nedugo nakon jučerašnje (11. srpnja 2016.) objave o imenovanju, Burke je napomenuo da izbor ‘anglofonca’ na čelo Tiskovnog ureda – ako se ide na globalne dosege – u potpunosti ima smisla. Komentirajući pak imenovanje španjolske novinarke, Palome Garcie Ovejero, za zamjenicu ravnatelja Tiskovnog ureda, Burke je istaknuo da pola katoličkog svijeta govori španjolski.

Reagirajući uzbuđeno za priznanje koje je upravo primio, Greg Burke kaže da je važnost tog posla takva da je čak “pomalo i zastrašujuća”; ali – nastavio je – da je u potpunosti počašćen povjerenjem koje mu je Papa iskazao.

S obzirom na činjenicu da su dvoje laika izabrali na čelo Tiskovnog ureda Svete Stolice – a jedno od njih je žena – Burke kaže: “Očito je da je talijanski, jezik kurije, to je radni jezik, a to je važno, ali u smislu dopiranja do katoličke publike – oko polovice katoličkog svijeta govori španjolski – ali ako želite doprijeti do svih ljudi, po cijelom Globusu, za to ključan engleski jezik”.

Dakle, on priznaje: “Dvoje laika – dvoje stranaca – ako hoćete; ali dvoje stranaca koji se u ovome snalaze. Činjenica da Paloma također dolazi iz radnog novinarskog zbora – sve do jučer je još uvijek radila radio izvješća – jako je dobar znak” – kazao je novoimenovani Ravnatelj.

Govoreći o tome kako treba stati u cipele p. Lombardija, kaže da je i to pomalo zastrašujuće. Objasnio je da je s Lombardijem radio oko tri i pol godine, dok je još bio u Državnome tajništvu, a Lombardi u Tiskovnom uredu; a još tješnje su surađivali, u posljednjih šest mjeseci.

“Ne mogu se dovoljno dobro izraziti o njegovim vrlinama: strpljenje, potpuna predanost, velikodušnost i ljubaznost te apsolutna vjernost Papi i mislim da je to za mene velika pouka, kazao je na koncu razgovora novoimenovani Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke.

Izvor i foto: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.