Vjera Sinoda o obitelji 2015. Razgovor s kardinalom Tagleom o obitelji, milosrđu i izbjeglicama
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Razgovor s kardinalom Tagleom o obitelji, milosrđu i izbjeglicama

O Sinodi o obitelji, o Jubileju milosrđa i o izbjeglicama, koji u Europi traže bolju budućnost, naš je novinar razgovarao s nadbiskupom Manile, sinodskim ocem i opunomoćenim predsjednikom Sinode, kardinalom Tagleom, predsjednikom Međunarodnoga caritasa.

Zahvaljujem Međunarodnom i Grčkom caritasu na prigodi da odem na granicu. Išao sam kao predsjednik Međunarodnog caritasa a ne kao sinodski otac. U izbjegličkom sam kampu vidio patnju i bijedu obitelji. Ljudi nemaju ništa, ostala im je najdragocjenija stvar: obitelj, djeca i mladi. U bijedi izbjegličkog kampa, ostala je ljubav s patnjom i poniženjem. Vidio sam djecu umornu i željnu sna, koja na ramenima očeva i majki nalaze utjehu – istaknuo je kardinal Tagle.

Na primjedbu da obavijesna sredstva govore samo o nekim vidicima „ranjene obitelji“, rekao je kako se ne treba zanemarivati teret obiteljskih rana, kao što su rastava braka, odvojeni život, i obiteljski sukobi. Mi, sinodski oci, poglavito iz Trećega svijeta i Bliskoga istoka, te Afrike, Azije, djelomice i Europe, svjesni smo da je obitelj u svakom društvu mikrokozmos i utoliko odraz društvenoga, kulturalnog i gospodarskoga stanja. Kod nas na Filipinima, u Aziji i Africi, sinodski oci uvijek govore o tim obiteljskim ranama – primijetio je kardinal.

Na podsjećanje da papa Franjo potiče biskupe da uvijek suosjećaju s Božjim narodom, kardinal je istaknuo važnost osobnoga susreta. Osobni susret nije samo fizička prisutnost, nego i promatranje stvarnosti očima vjere i očima Dobroga Samaritanca, Isusa Pastira. To su bratske oči koje s drugima dijele radost, patnje, snove i potištenost. To je ono što je sveti Pavao rekao: „Postao sam svima sve“. Kad se Božji puk raduje, onda se s njim raduje i pastirovo srce. Posebnu pozornost valja posvetiti ranjenim obiteljima da im se donese Boga koji ljubi sve a ne samo dostojne: a tko je dostojan njegove ljubavi? – upitao je kardinal.

Na upit o odnosu između milosrđa i istine, rekao je da u Bogu nema razlike između milosrđa, pravde i suosjećanja. Mi pak smrtni ljudi, zbog svoje ograničenosti…, razlikujemo te stvarnosti, ali moramo biti svjesni da milosrđe i pravednost nisu oprečni u očima vjere i u Bogu. Meni je kao pastiru i vjerniku potrebno Božje milosrđe i milosrđe drugih osoba. Kada molim: Smiluj mi se Bože, onda molim Boga da mi udijeli pravednost. Istinsku pravednost nalazimo jedino u milosrdnom Bogu – istaknuo je kardinal Tagle.

Na primjedbu kako obavijesna sredstva izvještavaju o sukobljavanju sinodskih otaca, rekao je da već šesti put sudjeluje na Sinodi. Normalno je da na svakoj Sinodi ima različitih gledanja, jer sudionici dolaze iz različitih kultura, tradicija i jezika. To me uopće ne uznemiruje, ali moramo pomno razlučiti je li različitost uzrokom bogaćenja ili podjele; je li prigoda za širenje obzorja, kako bi se u kontekstu ljudskoga življenja, bolje shvatile Isusove riječi – objasnio je kardinal Tagle.

Na upit što će sa Sinode ponijeti na Filipine, rekao je da je siromaštvo i nezaposlenost veliki izazov za filipinske obitelji i za Crkvu: kako sačuvati obiteljski život u kontekstu gdje izvanjske snage uzrokuju rane? Zauzimanje da se u siromaštvu i trpljenju sačuva vjernost, to je „pastoral nade“. Siromašne nas obitelji uče kako živjeti u nadi. One su sposobne Bogu zahvaljivati za male stvari, u svemu vide milost i Božju prisutnost. Mi, naprotiv, u svemu vidimo samo probleme, nedostaje nam radosti. Siromasi su istinski misionari obiteljske radosti – zaključio je kardinal Tagle.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.