Vjera Crkva Rastavljeni i ponovno civilno vjenčani katolici tebali bi živjeti u uzdržanosti
Crkva Vjera

Rastavljeni i ponovno civilno vjenčani katolici tebali bi živjeti u uzdržanosti

Nadbiskup Charles Chaput izdao je novi niz pastoralnih smjernica za kler i druge čelnike u svojoj nadbiskupiji, koja pokriva oko 1,5 milijuna vjernika. Nadbiskup Philadelphije je još jednom upozorio, kako bi razvedeni i ponovno vjenčani parovi – u njegovoj nadbiskupiji – trebali živjeti “kao brat i sestra” – prenosi Catholic Herald.

“Rastavljeni i ponovno vjenčani vjernici, da bi u Sakramentu pomirenja primili oproštenje, koje bi tada moglo otvoriti put pristupa Euharistiji”, trebali bi živjeti poput brata i sestre – piše u smjernicama. Nadbiskup Chaput kaže kako nove upute proizlaze iz učenja Amoris Laetitia, pape Franje, koja je iz tiska izišla u travnju.

Smjernice isto tako kažu da katolike koji žive u istospolnim zajednicama, ponovno civilno vjenčane župljane te nevjenčane parove koji žive zajedno, ne bi trebalo pripustiti službama pri župnim vijećima, poučavanju vjernika, niti da službama čitača ili djelitelja pričesti. Takvi naime “neuređeni” odnosi “nude ozbiljno protusvjedočanstvo katoličkom vjerovanju, što u zajednici može polučiti samo moralnu zbunjenost», navode smjernice, priznajući kako je to učenje “strogo”.

Nove smjernice se također odnose i na katolike “koji imaju iskustvo privlačnosti prema istom spolu”. Nadbiskup smatra da neki od takvih župljana, usprkos privlačnosti koju osjećaju, još uvijek mogu živjeti svoj heteroseksualni brak, uz djecu… Ostali koji žive u istospolnim zajednicama, trebali bi izbjegavati spolnu intimu, kaže on. Smjernice, objavljene na web stranicama nadbiskupije, pozivaju čelnike da svim župljanima pruže suosjećanje, ljubav, vodstvo i poštovanje – stoji u članku Catholic Heralda.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.