Karmel Iz života Karmelskog Reda Prvi zavjeti s. Marije Elizabete od Milosrdnog Isusa, OCD
Iz života Karmelskog Reda

Prvi zavjeti s. Marije Elizabete od Milosrdnog Isusa, OCD

Na spomendan sv. Josipa radnika, 1. svibnja,  u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svoje prve redovničke zavjete u ruke časne majke Marije Petre od Presvete Euharistije (Mire Fišter) položila je sestra Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica).

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. S njim su suslavili o. Ivan Podgorelec, OCD, o. Ludwig Maria Gmoser, benediktinac iz Austrije, i vlč. Antun Motočić, a posluživali su karmelićani br. Željko Bezić i br. Ante Jakus.

U uvodu je o. Srećko ovaj događaj nazvao velikom gozbom, svadbenom svečanošću, koju su sv. Josip i Blažena Djevica Marija, priredili svom Sinu Isusu, a propovijed je započeo riječima:  “Silna je radost i klicanje Marije u Bogu jer u njezinom Karmelu još jedna njezina kćer potvrđuje svoj savez s njezinim Sinom Isusom Kristom.” Nastavio je svoje promišljanje o tajni poziva, o tom otajstvu ljubavi između duše i Isusa, povezujući tumačenja misnih čitanja i bogatu karmelsku tradiciju, osobito nauk sv. Elizabete od Trojstva. Naglasio je da je Isus u središtu te tajne. Njegova ljubav i Njegov dar su prvi, a potom dolazi odgovor duše-zaručnice, koji ne može biti ništa dugo nego predanje same sebe. Sredstvo toga predanja upravo je život po evanđeoskim savjetima, na što se sada obvezuje s. Elizabeta.

O. Srećko je istaknuo kako smo stvoreni u Kristu, po Kristu i za Krista i da se punina života ostvaruje samo u jedinstvu s Njim. On sam živi ono na što nas poziva. “Isus je izabrao za sebe život siromaštva, čistoće i poslušnosti jer to je način kako je živio vječno u krilu svoga Oca”, rekao je o. Srećko i objasnio kako Isus, došavši na zemlju, nikada nije ostavio krilo svoga Oca, stoga nikada nije prestao biti siromašan, čist i poslušan. Jedino po Isusu Kristu imamo pristup u život Oca i Duha Svetoga, a božanski život u Trojici je “potpuno čist, prozračan, u toj ljubavi nema nikakvog egoizma i zato ta ljubav vodi u izlijevanje života.” Krist nam je pokazao put savršenosti, put predanja na križu. “Bez križa ne možemo doći do krila Očeva, to je put savršenstva i drugi put ne postoji. Križ je mjesto savršenog siromaštva, savršene poslušnosti i savršene ljubavi”, rekao je o. Srećko i pozvao s. Elizabetu da odlučno pođe putem križa, putem postojanog umiranja samoj sebi na križu u zagrljaju Isusa Krista, te joj je poželio da joj na tom putu uzori budu Marija i Josip.

Na slavlju su, osim sestara karmelićanki, bili nazočni roditelji, brat i sestre s obiteljima te rodbina i prijatelji s. Elizabete.

Sestra  Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica) rođena je 18. lipnja 1983. godine u Mostaru (BiH). Zbog ratnih se okolnosti 1991. godine s cijelom svojom obitelji preselila u Beč, gdje je živjela do ulaska u bistrički Karmel 14. travnja 2015.  Primanjem redovničkog odijela 17. travnja 2016. započela je novicijat.

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.