Karmel Iz života Karmelskog Reda Prvi zavjeti s. Gabrijele od Isusa, karmelićanke
Iz života Karmelskog Reda

Prvi zavjeti s. Gabrijele od Isusa, karmelićanke

Na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, 29. rujna, u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj za vrijeme misnoga slavlja, još jedan korak u odgovaranju na dar poziva učinila je s. Marija Gabrijela od Isusa (Doris Stražanac) polaganjem privremenih svetih zavjeta na tri godine. Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je župnik u zagrebačkim Remetama o. Antonio-Mario Čirko, karmelićanin, u koncelebraciji sa župnikom u Koški – rodnoj župi zavjetovanice – vlč. Tomislavom Korovom te vlč. Lukom Ivkovićem i domaćim župnikom vlč. Mirom Tomasom.

„Svaka misa je milosni susret s Gospodinom. Trenutak kada Bog izlijeva obilje milosti i darova. A danas, na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, posebno smo zahvalni za milost što će naša s. Marija Gabrijela od Isusa položiti svoje privremene zavjete. Zahvalni smo zbog odvažnosti u odazivu na dar poziva“, rekao je na početku slavlja o. Antonio, istaknuvši kako će po polaganju zavjeta s. Marija Gabrijela od Isusa još više ispuniti svoje ime – bit će još više Isusova. Nakon navještaja evanđelja, vlč. Korov je prema Obredniku prozvao zavjetovanicu, a ona se spremno odazvala na poziv riječima: „Evo me, Gospodine, pozvao si me!“, te tako izrazila svoju želju da po svetim zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti uđe u zajedništvo sestara Karmela sv. Josipa.

U svojoj poticajnoj homiliji o. Čirko je na početku ukazao na otajstvo poziva koji Isus upućuje odabranim dušama. „Poziv je tajna. Danas se toj tajni klanjamo. Isus je imao vremena za svakoga čovjeka. Zato redovnički život, osobito život u klauzuri, nije mučeništvo, nego je radosno darivanje sebe svakome čovjeku poput Isusa. Redovničke su zajednice vidljive oaze Božje prisutnosti.“ Misnik se tada obratio i s. Gabrijeli osvrnuvši se na proteklo razdoblje njene redovničke formacije, novicijat, u kojemu je dublje promišljala o ljepoti i zahtjevnosti redovničkoga života. „Danas činiš mali, ali znakoviti korak hoda na putu koji je Bog za tebe oduvijek planirao. U trenutku odaziva nisi osjećala ni pritisak ni prisilu, nego istinsku slobodu: Isus me poziva, ali me ne prisiljava.“

U nastavku homilije o. Antonio uputio je poticaj s. M. Gabrijeli po primjeru svakoga od tri arkanđela. Po Gabrielu Bog šalje važne poruke ljudima, on nosi zov Božji, pa je tako i slavljenici poručio: „Ne boj se izazova u svome redovničkom hodu, kušnji, već se raduj milostima koje ćeš u Karmelu dobiti.“ „Poput Rafaela pozvana si biti putokaz prema Bogu, koji liječi svakoga čovjeka“, rekao je propovjednik i nastavio: „A ime Mihael znači: Tko je kao Bog? Koliko mi je on važan? To si pitanje postavljaj svaki dan, i u molitvi i u ispitu savjesti.“ Na kraju je ohrabrio zavjetovanicu ukazujući na to da je ona od danas „svjetionik koji pokazuje drugima gdje je Isus, naša snaga i naša ljubav“, te ju je pozvao da uvijek u svome srcu čuva i izgrađuje ljubav prema svojoj zajednici sestara, jer se u zajednici krije snaga i blagoslov redovničkog života.

Po završetku homilije uslijedio je čin polaganja zavjeta. Sestra M. Gabrijela je prvo izrekla svoju pripravnost za posvetu Bogu te življenje prema Pravilu i Ustanovama terezijanske obitelji, a nakon toga je u ruke priorice majke M. Liljane od Duha Svetoga (Prelić) položila svoje privremene zavjete u trajanju od tri godine. Tim činom započela je na osobit način živjeti ono što obrazac zavjetovanja kaže: „Ovoj se Obitelji, koju je obnovila sveta Terezija, predajem cijelim srcem, da bih po milosti Duha Svetoga i pomoću Bogorodice, živjela u službi Majke Crkve, neprestanom molitvom i radom, te tako postigla savršenu ljubav i kroz svu vječnost slavila Presveto Trojstvo.“

Nakon misnoga slavlja uslijedilo je čestitanje i druženje s obitelji i najužom rodbinom s. M. Gabrijele u gostinskom dijelu samostana.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.