Karmel Iz života Karmelskog Reda Proslava blagdana sv. Male Terezije u Karmelu sv. Josipa
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Proslava blagdana sv. Male Terezije u Karmelu sv. Josipa

????????????????????????????????????

Blagdan sv. Male Terezije 1. listopada svečano je proslavljen u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Mnoštvo njezinih štovatelja ispunilo je samostansku kapelu kako bi se pridružilo sestrama karmelićankama u pjevanoj Večernjoj molitvi časoslova i litanijama. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mr. Tadija Crnjak, profesor KBF-a u Đakovu zajedno sa svećenicima dr. Davorom Vukovićem, dr. Antunom Japundžićem, domaćim župnikom Mirom Tomasom i konkatedralnim  župskim vikarom Stjepanom Matezovićem.

Mr. Tadija Crnjak u svojoj homiliji izdvojio je nekoliko poticajnih crtica iz života sv. Male Terezije koja „nije učinila ništa čudesnoga, ali je u uobičajenosti svojih dana dostigla svetost”. Istaknuo je Svetičinu mladost, zatim malenost, poniznost i skromnost, potom snagu molitve, jednostavnost i ostajanje uz Gospodina u duhovnoj suhoći.  Kazao je: „Kad ti se malo dijete osmjehne, čini čuda. I sâm Bog uzima obličje djeteta i silazi među nas ljude. Sâm Bog govori nam kako je bitno biti malen, biti ponizan. To je shvatila, iako vrlo mlada, naša Svetica. Bog koji se rađa kao dijete u obitelji pokazuje mi vrijednost malenosti i poniznosti, vrijednost obitelji.”

Podsjećajući da je Mala Terezija molila odmalena, a uzor su joj bili njezini roditelji, propovjednik je okupljene vjernike potaknuo na preispitivanje molitvenog i duhovnog života: „Ako istinski volim svoga Boga koji me stvorio, koji me ljubi, naći ću vremena za molitvu, naći ću privilegirano vrijeme za svoga Boga. A hvala Bogu, imamo za koga i za čega moliti – i za sebe, svoju obitelj, ljude koji su u posebnim potrebama. Uvijek imamo za koga moliti. Tamo gdje je molitva, tamo vlada mir i radost, unatoč teškoćama.”

Nadalje, mr. Crnjak je istaknuo Terezijinu jednostavnost te pozvao prisutne da, premda ne mogu raditi čuda, tamo gdje ih je Bog poslao svoje poslove rade s ljubavlju i s ljubavlju susreću ljude. A u trenucima duhovne suhoće, kada se čini, kako Terezija kaže, „da Bog spava”, vjernicima je poručio da poput ove Svetice žarko i odlučno mole i takve trenutke prikazuju Bogu znajući da je „moj Bog tu, uz mene, da je moj Bog meni blizu”.

Iznijevši podatak da je Terezijina autobiografija Povijest jedne duše tijekom 25 godina nakon njezine smrti prevedena na 35 jezika, propovjednik je primijetio kako „od tako jedne jednostavne, mlade, malene osobe Bog može po malim stvarima činiti velike stvari”, Izrazio je želju da, ne prenaglašavajući nijedan element već u ‘balansu’ svih, „poput sv. Male Terezije nastojimo naći vremena i za rad, i za molitvu, i za odmor”, te je zaključio: „Tko to uspije – a ona je to uspjela – ja vjerujem da taj čovjek osjeća u svom životu mir, zadovoljstvo i sreću! Dao Bog da svatko od nas na tom putu i uspije!”

Nakon završnog misnog blagoslova, predslavitelj je blagoslovio ruže te ih je s moćima Svetice podijelio okupljenim hodočasnicima – “da svi koji ih ponesu u svoje domove i sami u vrtu Božjem budu ruže dobrote, vjere i ljubavi”, kako je poručio na kraju euharistijskoga slavlja domaći župnik Tomas. Euharistijsko slavlje, kao i Večernju molitvu časoslova, animirale su sestre karmelićanke.

Hodočasnicima su prisutni svećenici prije mise bili na raspolaganju za sakrament pomirenja, a devetero hodočasnika pridružilo se karmelskoj obitelji primajući karmelski škapular. Slavlje je završilo preporučivanjem hodočasnika sestrama u molitvu.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.