Vjera Crkva Proslava 65. obljetnice svećeništva Benedikta XVI. Papa Franjo: On nam daje veliku snagu
Crkva Vjera

Proslava 65. obljetnice svećeništva Benedikta XVI. Papa Franjo: On nam daje veliku snagu

Želim Vam da osjećate ruku milosrdnoga Boga, da osjećate Božju ljubav i svjedočite ju nama – tom je željom papa Franjo završio govor na svečanosti održanoj u Vatikanu povodom 65. obljetnice svećeništva pape emeritusa Benedikta Šesnaestoga. Bilo je to 29. lipnja 1951. godine, na svetkovinu svetih Petra i Pavla, u katedrali u Freisingu. Papa emeritus zaređen je toga dana zajedno sa svojim bratom Georgom i s 42 subrata. To je veliko slavlje obnovljeno danas u Vatikanu, uz zagrljaj dvojice papâ.

Isus i Šimun Petar: Voliš li me?

Na tomu ‘voliš li me’ Gospodin utemeljuje pastirstvo, jer samo ako ima ljubavi prema Gospodinu, On može kroz nas pâsti – rekao je papa Franjo spominjući Gospodinov poziv i upit Šimunu Petru: Voliš li me? Taj znak prevladava čitavim životom utrošenim u svećeničku službu i teologiju koju niste slučajno nazvali „traženjem voljenoga“. To ste uvijek svjedočili i svjedočite i danas: da je u našim danima – sunčanima ili kišnima – odlučujuće to da je Gospodin uistinu nazočan, da Ga želimo, da smo Mu u nutrini blizu, da Ga volimo, da doista duboko vjerujemo u Njega, i da Ga vjerujući stvarno volimo – istaknuo je Papa.

Neka pogled i srce budu upravljeni prema Bogu

Jedina uistinu odlučujuća stvar jest upraviti pogled i srce prema Bogu. Nježni pogled Benedikta XVI. – rekao je papa Franjo – upravljen je i prema Crkvi. Vi, Svetosti, i dalje služite Crkvi, ne prestajete uistinu snažno i mudro pridonositi njezinom rastu. I to činite iz maloga samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu, koji je tako sve drugo samo ne jedno od zaboravljenih mjesta na koje današnja kultura odbacivanja želi udaljiti ljude kada oslabe zbog svoje dobi.

Upravo suprotno; – istaknuo je Papa te dodao – Dopustite da to kaže Vaš nasljednik koji je izabrao ime Franjo! Jer, duhovni je put svetoga Franje započeo u Svetom Damjanu, ali stvarno voljeno mjesto, živo srce Reda, tamo gdje ga je utemeljio i gdje je na kraju predao svoj život Bogu, bila je Porcijunkula, „mala porcija“, kutak kod Majke Crkve – rekao je papa Franjo.

Papa Franjo Benediktu XVI.: Svetosti, nastavite nam svjedočiti Božju ljubav

Tako je Providnost htjela da Vi, dragi subrate, dođete na mjesto koje je takoreći upravo ‘franjevačko’, iz kojega se širi smirenost, mir, snaga, pouzdanje, zrelost, vjera, posvećivanje i vjernost koje mi čine mnogo dobra i daju veliku snagu meni i cijeloj Crkvi – kazao je Papa te dodao – Dopustit ću si: i od Vas također dolazi zdravi i radosni osjećaj za humor.

Na kraju je papa Franjo izrazio posebnu želju. Želim završiti sa željom koju Vam upravljam zajedno sa svima nama i s cijelom Crkvom: da Vi, Svetosti, i dalje osjećate ruku milosrdnoga Boga koja Vas podupire, da osjećate Božju ljubav i svjedočite ju nama; da s Petrom i Pavlom, možete i dalje klicati od velike radosti dok idete prema svrsi vjere (usp. 1 Pt, 8-9; 2 Tim, 4).

Benedikt XVI.: Hvala, papa Franjo

Papa emeritus Benedikt XVI. je pak, zahvaljujući svima, a onda posebno svojemu nasljedniku papi Franji, kazao da je više od Vatikanskih vrtova, sa svom njihovom ljepotom, njegova dobrota mjesto na kojemu živi. Osjećam se zaštićenim – kazao je papa emeritus. Nadajmo se da ćete nastaviti ići, zajedno sa svima nama, tim putom Božanskoga milosrđa, pokazujući put do Isusa, prema Isusu, prema Bogu.

Zahvaljujući dekanu Kardinalskoga zbora kardinalu Angelu Sodanu, za njegove riječi koje su – kako je rekao – doista dotaknule srce (Cor ad cor loquitur“), Benedikt XVI. je napomenuo da je njima protumačio bit njegova viđenja svećeništva i čitavoga njegova djelovanja. Zahvalio mu je također na prijateljstvu koje traje već dugo i koje je – kako je rekao – gotovo nazočno i dodirljivo.

Posebne je riječi zahvale papa emeritus upravio kardinalu Mülleru. Hvala Vam na Vašem zauzimanju na predstavljanju mojih tekstova o svećeništvu, u kojima nastojim također pomoći subraći da uvijek ponovno uđu u otajstvo u kojemu se Gospodin daje u naše ruke – kazao je. (…) On je križ, trpljenje, sve zlo svijeta preoblikovao u zahvalu, a tako i u blagoslov. Tako je pretvorio život i svijet, i dao nam je, i daje nam svakoga dana istinski Kruh života, koji nadilazi svijet zahvaljujući snazi Njegove ljubavi.

Na kraju, želimo se uključiti u to „hvala“ Gospodinu, te tako stvarno primiti novost života i pomoći u pretvorbi svijeta: da ne bude svijet smrti, nego života; da bude svijet u kojemu je ljubav pobijedila smrt – rekao je na kraju papa emeritus Benedikt Šesnaesti.

Izvor i foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.