Vjera Crkva Proslava 40. obljetnice svećeničkog ređenja četvorice bačkih svećenika
Crkva Vjera

Proslava 40. obljetnice svećeničkog ređenja četvorice bačkih svećenika

Uoči proslave proštenja Porcijunkule, zaštitnice kapelice Gospe od Anđela koja se nalazi u franjevačkom domu za duhovne vježbe Domus Pacis kod Horgoša, kocelebriranom svetom misom zahvalnicom koja počinje u 10 sati, Bogu će se zahvaliti na 40. obljetnici svećeničkog ređenja četvorica bačkih svećenika – trojica dijecezanskih i jedan redovnik: mons. Marko Forgić, dr. Károly Harmath OFM, preč. mr. László Szungyi i preč. Jakob Pfeifer, zajedno s prisutnim svećenicima. Nakon mise je predviđen bratski stol i zajedničko druženje (prijava obavezna na broj 0647034342 ili u sakristiji franjevačke crkve Sv. Ivana Kapistrana u Novom Sadu, Cara Dušana 4, najkasnije do 21. srpnja).

Preč. Jakob Pfeifer rođen je u Plavni 1952. godine. Studirao je teologiju u Đakovu, a 1976. je zaređen za svećenika u Subotici. Kapelan je u Bajmoku od 1976. do 1977. Privremeni je upravitelj župe u Odžacima, Karavukovu, Bačkom Brestovcu i Bačkom Gračacu od 1977, a župnik u tim župama od 1984 do danas. Bio je savjetnik subotičkog biskupa od 1989. do 1995. Podunavski je arhiprezbiter od 1997, a takođe i biskupijski povjerenik za pastoral Roma. Upravitelj je, a kasnije i župnik župa u Apatinu od 1997. Član je vijeća za ekumenizam i misije biskupske konferencije. Vrlo je zauzet ekumenski djelatnik, a dobitnik je i Sretenjskog ordena, jednog od najvećih državnih priznanja Republike Srbije. Bio je i direktor Radio Marije Srbije.

Preč. mr. László Szungyi rođen je u Vrbasu 1950. godine. Teologiju je studirao u Zagrebu i Rimu od 1968. do 1976, a magistrirao u Rimu. Župni je vikar u Subotici u župama Sv. Jurja i Sv. Roka od 1978. do 1981. Bio je član liturgijskog Vijeća za svetu glazbu od 1980. Privremeni je upravitelj župe u Bačkim Vinogradima od 1981. do 1984, a upravitelj župe i župnik u Temerinu od 1984. do danas, istovremeno opslužujući vikariju na Telepu u Temerinu i katoličke vjernike u Gospođincima. Bio je članom više biskupijskih i vijeća biskupske konferencije, ispitivač u Biskupiji, a od 2014. je bački arhiprezbiter.

Мons. Marko Forgić rođen je u Bačkom Monoštoru 1950. Svetu teologiju studirao je u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1976. Bio je župni vikar u Subotici, u župi sv. Jurja od 1976. do 1977, odakle je premješten u župu subotičke stolne bazilike, da bi 1979. bio imenovan za administratora u župi u Maloj Bosni, te za kasnije i za župnika i istoj župi. Od 1985. Je bio župnik u Sonti. Počastvovan je titulom kapelana Njegove Svetosti 1992. Obavljao je mnoge dužnosti u Subotičkoj biskupiji i u biskupskoj konferenciji: bio je kozlultor biskupa, član više vijeća: prezbiterskog, za luturgiju i svetu umjetnost, za apostolat obitelji, promotor duhovnih zvanja, član povjerenstva biskupske konferencije za Caritas i socijalna pitanja kao i biskupijski povjerenik za selioce, te biskupijski sudac. Od 1998. Djeluje kao duhovnik sjemeništa „Paulinum“. Godine 2004. odlikovan je naslovom prelata Njegove Svetosti. Mons. Forgić je, osim što djeluje kao duhovni pomoćnik u subotičkoj župi Sv. Roka, redoviti suradnik našeg Radija.

Dr. Karlo (Károly) Harmath OFM, rođen je u Oromu 1950. Član je Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. Teologiju je studiro u Zagrebu i Rimu, gdje je, na Lateranskom Sveučilištu doktorirao crkvenu povijest. Vječne zavjete je položio, i za svećenika zaređen u Subotici 1976. godine. Od 1982. djeluje u Novom Sadu, trenutačno na mjestu gvardijana franjevačkoga samostana, te predvoditelja zajednice koja se okuplja oko novosadskih franjevaca, predavača latinskoga jezika u srednjim školama, suradnika mađarske redakcije RTV-a i drugih medija na mađarskom jeziku u Novom Sadu, direktora Franjevačke nakladničke kuće „Agape“, glavnog urednika katoličkog mjesečnika na mađarskom jeziku „Hitélet“ i godišnjaka „Katolikus kincses kalendarium“. Bio je generalni vizitator, kao i generalni delegat franjevačkih zajednica u Mađarskoj, Transilvaniji i Americi. Utemeljitelj je doma za duhovne vježbe „Domus Pacis“ kod Horgoša (1997), studentskog doma i kolegija „Bonaventurianum“ u Novom Sadu (2001), i Fondacije Poverello (2004). Jedan je od utemeljitelja i dopredsjednika vojvođanskog Kršćanskog intelektualnog kruga. Utemeljitelj je i triju domova za mentano zaostalu djecu “Lurko“. Suradnik je više vijeća Biskupske konferencije Mađarske i MBK Sv. Ćirila i Metoda, te dobitnik nekoliko nagrada. Trenutačni je prorektor i predavač nekoliko predmeta na oba jezika na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije, kao i neumorni promicatelj štovanja i procesa za beatifikaciju novosadskih franjevačkih mučenika. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za djelovanje u Crkvi, Franjevačkom redu, novinarstvu i nalkadništvu, u Mađarskoj, Srbiji i praktički širom svijeta. Izuzetno je plodan pisac, a u počecima djelovanja našeg radija, kao gvardijan, rado je udomio tehniku i suradnike u potkrovlju novosadskog franjevačkog samostana, sve do kupovine naše prvobitne zgrade na Telepu u Novom Sadu, u kojoj smo bili smješteni od 2004. do 2012. I nakon preseljenja centralnog studija u Suboticu, novosadski sudio se, dobrotom gvardijana p. Karla, ponovo vratio u privremene prostorije u franjevačkom samostanu, gdje je bio do smještaja u sadašnje prostorije župe Imena Marijina u Novom Sadu.

Slavljenicima i svim drugim našim svećenicima želimo dalji neumoran i plodan rad u Gospodnjem vinogradu, i pozivamo sve da im se pridruže i zajedničkom slavlju Gospodina u subotu 30. srpnja (jula) u Domus Pacisu.

Preuzeto: www.radiomarija.rs

Photo: www.pixabay.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.